Akkor kezdett írni, amikor az édesanyjánál demenciát diagnosztizáltak

2 hónap ezelőtt 12

Turi Tímeával és Szűcs Terivel folytatódik a Könyvekkel a mentális egészségért sorozat, amelyben írók vallanak arról, milyen olvasmányok, illetve milyen könyvek megírása segítette át őket a nehéz élethelyzeteken.

A személyes találkozások és a beszélgetések közvetlensége jellemzi a Könyvekkel a mentális egészségért sorozatot. A Fogjunk Össze az Egészségügyért Alapítvány irodalmi programsorozata olyan szerzőket lát vendégül, akiknek könyvei a mentális egészség szempontjából fontos témákat dolgoznak fel.

2024 tavaszán két beszélgetéssel folytatódik a rendezvénysorozat. A részvétel mindkét rendezvényen ingyenes, de regisztrációhoz kötött, áll a szervezők közleményében.

március 26-án 18 órakor Turi Tímea lesz Szeder Kata vendége a Millennium Házában.

Turi Tímea verseiben mély érzékenységgel és finom humorral ír a férfi-nő kapcsolatokról, a felnőtt élet játszmáiról, a „láthatatlan munkáról”, elnyomásról és rendről. Legutóbbi, Egyszerre egy beszéljen című kötetében olyan helyzeteket mutat meg, amelyekről nem könnyű beszélni. A versek különböző női tapasztalatokat mutatnak meg, érzékeny távolságtartással közelítenek a személyeshez. A beszélgetésre itt lehet regisztrálni.

A kötetről korábban a szerzővel beszélgettünk az arutlúK című kulturális podcast műsorában. A mű később az Index kultúra rovatának kedvenc könyvei közé is bekerült 2023-ban.

Demenciáról, felejtésről, emlékezésről

Szűcs Teri akkor kezdte írni feljegyzéseit, amikor az édesanyjánál demenciát diagnosztizáltak. Érzékenyen és diszkréten megírt feljegyzései azonban nem magántermészetű vallomások: ez a gondoskodás könyve, könyv a demenciáról, az otthonápolás mindennapjairól, a felejtésről és az emlékezésről.

2024. május 7-én 18 órakor Szűcs Teri a demenciáról, felejtésről és emlékezésről fog beszélni a Millennium Házában. 

Márciusban megjelenő, Visszatért hozzám az emlékezet című könyvének műfaját úgy lehetne meghatározni: segítő irodalom. Az eseményre erre a linkre kattintva lehet jelentkezni.

A 2021-ben indult sorozat sikere és tapasztalata azt mutatja, hogy az írók személyes történetei, emlékei is segítséget jelenthetnek a nézőknek, akik meghatározó, kritikus élethelyzeteken átsegítő könyvek címét, fontos és elgondolkodtató idézeteket visznek magukkal a kötetlen estéről.

  • Szentesi Éva beszélt a rákbetegségét dokumentáló írásai hatásáról,
  • Ott Anna elmesélte, hogy számára menedék volt az irodalom, és ma már irodalmi rendezvényeket és könyvklubot vezet sikeresen,
  • Lackfi János szerint senki sem érezheti biztonságban magát egy író társaságában, hiszen minden elhangzott mondat „témává” válhat,
  • Visky András arról beszélt, mennyire fontosnak tartja, hogy a fájdalmas történeteinket magunkénak érezzük,
  • Szabó T. Anna pedig arról, hogy a boldogságról sokkal nehezebb írni, mint a nehéz élményekről, helyzetekről.