Alekszandar Vucsics undorítónak nevezte a szlovénokat

1 hét ezelőtt 13

Alekszandar Vucsics szerb kormányfő szerdán bocsánatot kért, amiért korábban „undorítónak” nevezte a szlovénokat, és tisztázta, hogy csak a politikusaikra gondolt.

„Ha valakit megbántottam, bocsánatot kérek az egész szlovén közvéleménytől, ugyanakkor nem kérek bocsánatot a szlovén politikusoktól, mert undorító politikát folytatnak Szerbiával szemben” – mondta Alekszandar Vucsics New Yorkban, ahol az ENSZ Biztonsági Tanácsának Koszovóról szóló ülésén vett részt – írja a Politico.

A szerb miniszterelnök a Biztonsági Tanács nem állandó tagjának számító Szlovéniát azzal vádolta, hogy az Egyesült Államokkal és Svájccal együtt azt szorgalmazza, hogy a koszovói küldöttség az 1998-1999-es háború alatt a szerb erők által elkövetett nemi erőszak túlélőit hozza el az ülésre, ami a szerb küldöttség felháborodását váltotta ki.

„Nehéz megmondani, ki volt undorítóbb, a szlovénok vagy valaki más” – mondta Alekszandar Vucsics a hét elején. Megjegyzésére gyorsan érkeztek a reakciók a politikusok részéről. Tanja Fajon szlovén külügyminiszter szerint megsértették egész nemzetét, és bocsánatkérést követelt.

Az üzenet nem illik egy olyan országhoz, amely ismételten hangsúlyozza elkötelezettségét és az európai értékekhez való tartozását

– mondta.

Robert Golob szlovén miniszterelnök szerint a szerb miniszterelnök kijelentései másik korszakra emlékeztetnek, és méltatlanok a két ország közötti kapcsolatokhoz.

Alekszandar Vucsics elismerte, hogy undorítónak nevezte a szlovénokat, de ragaszkodott ahhoz, hogy a Biztonsági Tanács ülésére utalt. Elmondta, sok barátja van Szlovéniában, de „csökkenti” látogatásait az országban, és meghívta Robert Golobot Belgrádba egy személyes megbeszélésre.

„Ha szükséges, még egyszer bocsánatot kérek, és megmondom nekik, hogy nem minden szlovénra gondoltam, és a szemükbe mondom, mit gondolok a szerb nép irányában folytatott rossz politikájukról” – jegyezte meg Alekszandar Vucsics.

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM