Alig mozdult az amerikai részvénypiac

1 hét ezelőtt 18
Alig mozdult az amerikai részvénypiac
Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható.

Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

Itt a vége

Vegyesen zárták a vezető amerikai részvényindexek a szerdai kereskedést: a Dow 0,11%-ot veszített értékéből, az S&P 500 viszont 0,02%-kal, a Nasdaq 0,10%-kal feljebb került.

Nagyon kis elmozdulás Amerikában

Vegyesen nyitották a szerdai kereskedést az amerikai tőzsdék, és ez a helyzet mostanáig fennmaradt, az előző napi záróértékekhez viszonyított elmozdulás mértéke viszont mérséklődött: a Dow 0,13%-os, az S&P 500 0,07%-os csökkenést mutat, a Nasdaq pedig 0,03%-os emelkedést. Előbbinek az idei alakulását mutatja alábbi ábránk.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

A Nasdaq vezeti az emelkedést

Az amerikai nyitást követően a Nasdaq már 0,6, az S&P 500 pedig 0,2 százalékos pluszban van, eközben a Dow Jones kisebb, 0,1 százalékos mínuszban van.

Még mindig erős az amerikai fogyasztás

Az Egyesült Államokban márciusban 2,6%-kal 283,4 milliárd dollárra nőttek a tartós fogyasztási cikkek új megrendelései, ami a második egymást követő hónapban jelent növekedést – közölte az amerikai népszámlálási és statisztikai hivatal. Az elemzők csak 2,5 százalékos bővülésre számítottak.

Még mindig erős az amerikai fogyasztás

Betett a januári incidens a Boeignek

Hét negyedév óta először esett a Boeing bevétele az idei első negyedévben, miután a cégnek az Alaskan Airlines egyik járatán még január elején bekövetkezett incidens hatására lassítania kellett a gyártást, az elmúlt hónapokban emellett a cég pénzügyi helyzete is romlott és a válságkezelés során vezetői átalakítások is történtek.

Betett a januári incidens a Boeignek

Jön a tűzijáték a tőzsdéken, most érdemes figyelni!

Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia, és Tesla. Fantasztikus hetes, Mágikus Hetes vagy a hét mesterlövész. Mindegy, hogy hívjuk őket, ezek a cégek és a részvényeik akkorára nőttek, hogy mindent torzítanak maguk körül, befolyásolják a globális tőkepiacok mozgását, az árazásokat, profitvárakozásokat. A cégek egymás után teszik közzé legfrissebb számaikat, ezekre pedig érzékenyen reagálnak a befektetők. Mutatjuk, mit érdemes tudni. Ezzel a hét részvénnyel is foglalkozunk a következő befektetési konferenciánkon, a Portfolio Investment Day 2024-en, ahol profi szakemberekkel és befektetőkkel fejtjük meg, mibe érdemes most befektetni. Az esemény regisztráció után ingyenes, regisztráció itt.

Jön a tűzijáték a tőzsdéken, most érdemes figyelni!

Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank

Szerdán megtartotta éves rendes közgyűlését, amelyen a részvényesek elfogadták a társaság 2023. évre vonatkozó pénzügyi eredményeit, amelyekről itt számoltunk be. A társaság közgyűlése megszavazta, hogy az MBH Bank kockázatkezelési vezérigazgató-helyettese, Bakonyi András bekerüljön az MBH Jelzálogbank felügyelőbizottságának tagjai közé, valamint döntött a teljes adózott eredmény eredménytartalékba helyezéséről.

Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank

Véleményt mondott az Erste a Glosterről

Vélemény mondott az Erste a Glosterről a cég kedden publikált jelentését követően. Ugyan az előzetesen közzétetthez képest nagyobb árbevételt és EBITDA-át realiozált a cég, de ez némileg elmaradt a 2023-as elemzői EBITDA várakozástól. Az elmaradást elsősorban az alacsonyabb profittartalmú Rendszerintegrációs üzletág a várakozások képesti, 40 százalékkal nagyobb növekedése okozta.

Véleményt mondott az Erste a Glosterről

Kínai spekulánsok hajtják új csúcsokra az aranyat

A kínai spekulánsok jelentős fogadásai az arany árának emelkedésére hozzájárultak ahhoz, hogy a nemesfém ebben a hónapban új történelmi csúcsot érjen el, ami egy újabb jele annak, hogy az ázsiai piaci szereplők egyre nagyobb befolyást gyakorolnak a globális aranypiacra, miközben a nyugati befektetők háttérbe szorulnak - jelentette a Financial Times.

Kínai spekulánsok hajtják új csúcsokra az aranyat

Javult a hangulat a német gazdaságban

Németországban az ifo üzleti hangulatindex áprilisban 89,4 pontra emelkedett a márciusi 87,9 pontról. Ez már a harmadik egymást követő emelkedést jelenti, mivel a vállalatok nagyobb elégedettséget fejeztek ki a jelenlegi üzletmenetükkel és derűlátóbb várakozásokat a jövőre vonatkozóan. A gazdasági stabilizálódás elsősorban a szolgáltatási szektornak köszönhető – derül ki a gazdaságkutató közleményéből.

Javult a hangulat a német gazdaságban

Olcsó modelleket lengetett be a Tesla, széttépik a részvényt

Már korábban is ismert volt, hogy az idei nem a Tesla éve lesz, hiszen lassuló eladásokkal küzd a cég, miközben igyekszik új termékeket bevezetni és ezzel új növekedési korszakot indítani. A vállalat problémáit az is jelzi, hogy az idei évben több mint 40 százalékot zuhant a cég részvényárfolyama, jelentősen alulteljesítve az S&P 500 indexet. A befektetői félelmek beigazolódtak a vállalat első negyedéves gyorsjelentésével, gyakorlatilag minden fontosabb soron visszaesésről számolt be a cég, ráadásul az elemzői várakozásokat is alulmúlta. Az árfolyam ennek ellenére mégis több mint 13 százalékot emelkedett a gyorsjelentést követően, miután a cég újabb ígéreteket tett a jövőbeli olcsóbb járműveivel kapcsolatban.

Olcsó modelleket lengetett be a Tesla, széttépik a részvényt

Megbírságolta az MNB az Erstét

Az MNB 15 millió forint bírságot szabott ki az Erste Befektetési Zrt.-re az ügyfelek alkalmasságnak értékelése, az ügyfélkommunikáció rögzítése, kiszervezések, javadalmazás, IT sérülékenységvizsgálat és a panaszkezelés terén feltárt hiányosságok miatt - derül ki a jegybank közleményéből.

Megbírságolta az MNB az Erstét

Felpattant a Mol, esik az OTP

A BUX minimális emelkedéssel kezdi a napot, a blue chipek közül a Mol vezeti az emelkedést, egyedüliként pedig az OTP van mínuszban a hazai nagypapírok közül a nyitást követően.

Felpattant a Mol, esik az OTP

Folytatódik az emelkedés

Kedvező a hangulat a nyitást követően a kontinens vezető börzéin. Az angol FTSE már 0,4, a német DAX 0,3, a francia CAC pedig 0,1 százalékos emelkedésben van.

Mi mozgathatja ma a tőzsdéket?

Szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatokat közöl a keresetek alakulásáról, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy betekintést nyerjünk a munkaerőpiac és a bérszintek változásába. Németországban az IFO üzleti hangulatindexe kerül közlésre, Amerikából pedig a tartós cikkek megrendelésállományának változására lesz érdemes figyelni.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Minimum két évre nő a jótállás időtartama

A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előírásokat. Mostantól...

Holdblog

Nem hülyék, itt még magas tagsági díjat is érdemes fizetni

"Minden múltból nézve egy csoda" az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztikus ország...

Bankmonitor

Megduplázódhat az otthonfelújításra jogosult ingatlanok száma!

Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült családi...

SPB Blog

A nyersanyagok forró nyara: hogyan alakítják az inflációt?

Az Egyesült Államokban a fogyasztói árindex (CPI) 2024 márciusi adatai figyelmeztető jelzésként szolgálnak a folyamatban...

Holdblog

Populista kampánytéma vagy reális megoldás a dollarizáció?

Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek komoly...

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása...

Holdblog

Megreccsenés után feltámadás: tökéletes vihar a kakaóbab piacán

A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is bizonytalan:...

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy...

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen...