Állítólag halálos beteg a rettegett csecsen vezér, Ramzan Kadirov

1 hét ezelőtt 12

Ramzan Kadirov csecsen vezető több mint öt éve él hasnyálmirigy-elhalás diagnózisával – jelentette hétfőn a Novaja Gazeta Europe független hírportál a moszkvai elnöki kórház névtelen forrásaira hivatkozva, ahol állítólag kezelték.

A Moscow Times beszámolója szerint Ramzan Kadirov romló állapota arra késztette a Kremlt, hogy megkezdje az utódlási terv kidolgozását az észak-kaukázusi köztársaság stabilitásának fenntartása érdekében.

Tavaly ősszel a közösségi médiában keringő, meg nem erősített állítások szerint Kadirov veseproblémákkal küzdött, amely miatt gondosan megrendezett videókban jelent meg, hogy megpróbálja eloszlatni a pletykákat.

A Novaja Gazeta Europe szerint az orvosok először 2019 januárjában diagnosztizálták Ramzan Kadirovnál az akut hasnyálmirigy-nekrózist – egy olyan súlyos betegséget, amely halálhoz vezethet.

A következő hónapban Kadirov rendeletben jelentette be, hogy rövid időre átengedte a hatalmat a regionális parlament elnökének „az ideiglenes akadályoztatásom idejére”, anélkül, hogy betegségét nyilvánosságra hozta volna. Egy másik rendeletet is kiadott egy hasonlóan rövid hatalomátruházásról 2020 januárjában. 

A Novaja Gazeta Europe arról számolt be, hogy Kadirov egészségi állapota 2022 tavaszán rohamosan romlani kezdett, ami miatt számos televíziós szereplést kellett kihagynia, és a nyilvánosságtól való időszakos távolmaradása újra gyanút keltett.

2023 szeptemberében a Novaya Europe szerint Kadirovot a moszkvai elit Központi Klinikai Kórházban körülbelül egy hónapig feküdt akut tüdőelégtelenséggel, miután túladagolta az altatókat, amelyek állítólag segítettek neki enyhíteni a fájdalmait.

Bár az orvosok akkoriban stabilizálni tudták a légzésfunkcióit, az MRI-eredmények alapján Kadirov családja állítólag arra a következtetésre jutott, hogy a csecsen vezető nem lesz képes a teljes felépülésre.

A Novaja Europe szerint a Kreml nagyjából ekkor kezdett el dolgozni egy utódlási terven arra az esetre, ha Kadirov meghalna.

Órákkal a jelentés megjelenése után Kadirov csatornája a Telegramon megosztott egy négyperces videót, amelyen a csecsen vezető a régiójának az Ukrajna elleni háborúban játszott szerepéről beszél. A videón közeli felvételek váltakoznak Kadirovról, aki nem mozgatja a testét, és hallani lehet, hogy nehezen beszél.

RamzaN Kadirov később többször is videóban cáfolta a betegségéről szóló híreket. Hivatalos személyek nem kommentálták a Novaja Gazeta Europe beszámolóját, és annak részleteit nem lehetett függetlenül ellenőrizni.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, hétfői élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM