Amy Schumer elárulta, milyen betegségtől puffadt fel az arca

2 hónap ezelőtt 9

Korábban az endometriózist gyanították a látványos tünet hátterében, de most kiderült, hogy egy hormonális betegségről van szó.

Amy Schumer bejelentette, hogy a túl magas kortizol hormonszint által okozott Cushing-szindrómában szenved.

A BBC szerint a humorista azért állt nyilvánosság elé a betegségével, mert a közelmúltbeli tévéinterjúi kapcsán sokat pedzegették, hogy „puffadtabbnak” tűnt az arca. Többen úgy vélték, hogy ennek Schumer egy korábban ismert betegsége, az endometriózis lehet az oka, de miután megkapta a pontos diagnózist, inkább tiszta vizet öntött a pohárba.

A Cushingnak több típusa van. Ajkad, amelyik végzetes lehet, agyműtétet vagy a mellékvesék eltávolítását igényli. Nekem az a fajta Cushingom van, ami magától rendbe jön, és egészséges vagyok

– nyilatkozta Schumer

Mi az a Cushing-szindróma?

A mellékvese kéregállományának egyik része felelős a kortizol nevű hormon termeléséért, legfontosabb szabályozója az agyalapi mirigy hormonja, az ACTH. Ha ez utóbbi termelődik fokozott mértékben, Cushing-kórról, ha a mellékvesekéreg hormoncsoportja, Cushing-szindrómáról beszélünk.

Ahogy ebben a cikkben korábban már írtuk, a Cushing-szindrómán a mellékvese magas kortizolszinttel járó betegséget értjük, amelynek a mellékvese jó- vagy rosszindulatú daganata lehet az oka, valamint gyógyszerhatás vagy a testben bárhol jelentkező karcinoid daganat is kiválthatja. Ismertetőjelei a kikerekedett, úgynevezett „holdvilág” arc, nagy tokával. A betegség jellegzetes testalkattal is párosul: nagy, lecsüngő has, torzult derék, „bölénypúp” vagy zsírkinövés a háton, a testes törzshöz képest vékony végtagok.

Cushing-kór esetén a betegek ötödénél jelentkezik az úgynevezett Nelson-szindróma, ami az Addison-kórhoz hasonló túlzott bőrpigmentációval jár.

Ha akár az agyalapi mirigyben keletkezett, ACTH-termelő daganat, akár a mellékvesekéregben kialakuló, kortizolt termelő adenoma felelős az elváltozásért, a megoldás műtét lehet.