Antonov az Egyesült Államoknak: ne hazudjatok!

3 hét ezelőtt 9

Anatolij Antonov orosz nagykövet szerint az amerikai mantra, miszerint Oroszországnak változtatnia kell viselkedésén a Nyugattal való kapcsolatok javítása érdekében, figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy Washington évek óta szándékosan figyelmen kívül hagyja Moszkva alapvető érdekeit.

Moszkva nagykövete Antony Blinken amerikai külügyminiszter megjegyzéseire reagált, aki kedden az LCI francia műsorszolgáltatónak nyilatkozva kijelentette, hogy nem zárja ki egy esetleges találkozó lehetőségét Joe Biden amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök között, az Ukrajna körüli jelenlegi patthelyzet ellenére sem.

“Oroszország nem tartozik a páriák közé” – jelentette ki Blinken, és szerinte “az elképzelés soha nem az volt, hogy kirekesszük Oroszországot”, miközben ragaszkodott ahhoz, hogy Moszkva felelős a Nyugattal való jelenlegi szakadásért. “Ha a politika megváltozik, nem zárunk ki semmit. A probléma az, hogy egyelőre nincs bizonyítékunk arra, hogy a politika változik”.

Antonov csütörtökön válaszolva azt mondta, hogy “nem az amerikaiak dolga, hogy tanácsokat adjanak nekünk”, hozzátéve, hogy Washington már régóta ezt a hozzáállást vallja. “Mindig követelnek tőlünk valamit, és nem akarják felismerni, hogy Oroszország nem fog lemondani létfontosságú érdekeinek védelméről”.

“Itt az ideje, hogy az Egyesült Államok kormánya abbahagyja a hazudozást önmagának és másoknak”.

Nem Moszkva volt az, amely “a NATO határaira költöztette hadigépezetét”, és példátlan gazdasági és személyi szankciók élére állt – tette hozzá Antonov.

“Minden, ami most történik, a Nyugat kizárólagos választása, amely lábbal tiporta a diplomácia alapjait, a biztonság oszthatatlanságának elvét, és évek óta visszaél az Oroszországi Föderáció bizalmával” – állította a követ.

Ahhoz, hogy a kapcsolatok javuljanak, a nyugati országoknak “fel kellene hagyniuk az Oroszországgal szembeni stratégiai vereség lehetőségével kapcsolatos illúziókkal”, és meg kellene tanulniuk tiszteletben tartani más nemzetek érdekeit – jelentette ki a nagykövet, hozzátéve, hogy Moszkva nem fogadja el a “diktatúrára irányuló kísérleteket” és azt az amerikai törekvést, hogy másokra ráerőltesse értékeit.

Putyin elnök decemberben azt mondta, hogy Moszkva nyitott az Egyesült Államokkal való kapcsolatok javítására, de ez a folyamat a washingtoni politika alapvető változásától és a kompromisszumkeresés szándékától függ.

Oroszország évek óta aggodalmát fejezi ki a NATO határai felé történő terjeszkedése miatt, és az USA vezette katonai blokk politikáját egzisztenciális fenyegetésnek tekinti. Putyin azonban többször is kijelentette, hogy Moszkva nem tervezi a NATO megtámadását.