Átalakul a Magyar Fotográfiai Múzeum

2 hónap ezelőtt 9

Az intézmény a Városliget mellé költözik, 2025-ben pedig Nemzeti Fotóművészeti Múzeum néven nyitja meg kapuit. Az Magyar Fotográfiai Múzeum a Szépművészeti Múzeum tagintézményeként újul meg a korábban irodaépületként funkcionáló Klösz-villában, ahol több mint háromezer négyzetméteren lel végleges otthonra a nemzeti fotográfiai gyűjtemény mintegy 700 ezer műtárgya.

Ahogy arról a hozzánk eljuttatott közlemény fogalmaz, megújul a Magyar Fotográfiai Múzeum. Az intézmény működtetését 2023-ban a Szépművészeti Múzeum vette át, amelynek következő lépcsőfoka az új központ kialakítása a Városliget mellett. A gyűjtemény, amely 1957 óta folyamatosan bővült

mintegy 700 ezer alkotást számlál.

Ennek egyik legjelentősebb részét olyan alkotók fotói képzik, mint André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassaï, Martin Munkácsi, vagy Robert Capa. Emellett a gyűjteményben nem csak a XIX. és XX. század művészeinek alkotásai láthatók, hanem kortárs fotográfusokhoz művei is megtalálhatók. 

A Liget Budapest Projekt égisze alatt, mint a Szépművészeti Múzeum tagintézménye, a Magyar Fotográfiai Múzeum új nevet kap. 2025-ben a Vársoligeti fasoron nyitják újra Nemzeti Fotóművészei Múzeum néven.

Otthona a Klösz-villa lesz, amely Klösz György, a magyar fotográfia kiemelkedő alakjának egykori háza és műhelye. Az épületet, amely sokáig irodaként működött és az évek alatt több mint háromezer négyzetméteresre bővült, a közelmúltban vásárolta fel a Városliget Zrt.

Válogatás a legnagyobbakból

Az átalakulás előtt a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményének legfontosabb alkotásaiból nyílt kiállítás a városligeti Millennium Házának Neo Kortárs Művészeti Terében. A Mélység/élesség című tárlaton a legismertebb magyar és magyar származású fotográfusok művei mellett 19. századi alkotók,

világhírű külföldi és kortárs fotóművészek munkáival is találkozhat a nagyközönség.

A kiállítást három hónapon át tekinthetik meg az érdeklődök. 2024. február 2. és május 12. között olyan ismert művészek munkáit láthatják a Millennium Házában, mint André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassaï, Martin Munkácsi, vagy Robert Capa.