Atomonként állítják össze a legnagyobb teleszkóp főtükrét

1 hónap ezelőtt 28

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) most készülő Rendkívül Nagy Teleszkópja (Extremely Large Telescope, ELT) a legnagyobb optikai teleszkóp lesz a világon, aminek 39 méteres M1 főtükrét 798 darab, hatszögű modulból állítják össze - számol be róla a Rakéta.hu. Az egyes panelek alapjai üveg-kerámia kompozitból készülnek és többrétegű, ezüstből, nikkel-króm ötvözetből és szilícium-nitridből álló bevonatot kapnak.

A távcső még előkészületi fázisban jár, csak az évtized végén kezdheti meg a működését, de az elemek elkészítése folyamatosan zajlik, az első egységre már felhelyezték a bevonatot. A munka két órán át tartott és a visszatükröző réteghez 1,7 grammnyi ezüstöt használtak fel.

A többi réteget az ESO leírása szerint atomonként rakják fel: ezeknek a borításoknak az elsődleges feladata az lesz, hogy megóvják az ezüstréteget a homályosodástól

- írja a lap. Annak érdekében, hogy a távcső hosszú időn keresztül megőrizze minőségét, 18 hónaponként megismétlik az eljárást minden egyes szegmensen. A felújítás idejére nem állítják le a tudományos munkákat, a tükörpaneleket felváltva kezelik, így a karbantartás lényegében folyamatosan zajlik majd. A biztonság kedvéért 133 extra tükörelemet is elkészítenek az esetleges cserékhez.

Az M1 főtükrön kívül számos másikat is tartalmaz majd a teleszkóp:

  • az M2 a világ legnagyobb domború tükre lesz a maga 4,25 méteres átmérőjével, és az M1 fényét továbbítja majd az M3-hoz;
  • az M3 szintén egy hatalmas, 4 méter átmérőjű tükör lesz, csak a tükörfelülete 3 tonnát nyom majd;
  • az M4 egy deformálható tükör, aminek felszíni alakját 5000 aktuátorral lehet majd másodpercenként 1000 alkalommal változtatni - ez végzi a korrigálást, hogy a teleszkóp igazán éles képet adjon;
  • az M5 pedig egy 2,7x2,2 méteres, elliptikus tükör lesz, ami az M4-gyel együtt a korrigálásban lesz majd fontos.

A lap azt írja, a teljes szerkezet a teljes szerkezet egy 80 méter magas dómban kap majd helyet a chilei Atacama-sivatagban, ám az irányítóközpontja 23 kilométerrel távolabb lesz, amit jelenleg is használnak a Nagyon Nagy Teleszkóp (Very Large Telescope, VLT) üzemeltetésére.

A távcső infravörös tartományban is képes lesz észlelni, és az eddigi legnagyobb optikai távcső lesz. Rádió-teleszkópból létezik nagyobb: a Kínában található FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope), ahogy az nevéből kitűnik, 500 méter átmérőjű tányérral rendelkezik.

(A nyitókép illusztráció.)