Autóbalesetben halt meg a kenyai maratonrekorder, Kelvin Kiptum

2 hónap ezelőtt 10

Autóbalesetben halt meg a kenyai maratonrekorder, Kelvin Kiptum

2024. február. 12. 05:262024. február. 12. 05:26Sport

A balesetben a futón kívül annak edzője is életét vesztette.

A 24 éves férfi vasárnap este a nyugat-kenyai Kaptagetből a nyugat-kenyai Eldoretbe tartott, amikor az autója felborult – írja az AFP nyomán a France24 . A baleset helyi idő szerint este 11 óra körül történt. Az autóban hárman ültek, ketten (Kiptum és az edzője, Garvais Hakiziamana) a helyszínen meghaltak, egy nőt pedig kórházba szállítottak – mondta Peter Mulinge, a nyugat-kenyai Elgeyo Marakwet megye rendőrparancsnoka.

Sebastian Coe, az atlétikai világbajnokság elnöke azt mondta, hogy „megdöbbenéssel és szomorúsággal értesült a pusztító veszteségről”. „Az egész atlétikai világ nevében mély részvétünket fejezzük ki a családjuknak, barátaiknak, csapattársaiknak és a kenyai nemzetnek” – jelentette ki Coe egy nyilatkozatban. „Egy hihetetlen atléta, aki hihetetlen örökséget hagyott maga után, nagyon fog hiányozni nekünk”.

Kiptum októberben 2:00:35 perces világrekordot futott a chicagói maratonon, 34 másodpercet faragva a kenyai Eliud Kipchoge korábbi csúcsából. Kiptum futása volt a harmadik alkalom, hogy férfi világrekordot állított fel Chicago utcáin, de az első alkalom a marokkói Khalid Khannouchi 1999-es futása óta. A férfi akkor még csak 23 éves volt, és a harmadik maratonján indult.

A World Athletics szerint Kiptum azóta nem versenyzett, de áprilisban a rotterdami maratonon kellett volna indulnia, ahol remélte, hogy ő lehet az első férfi, aki egy rekordkísérletre hitelesített pályán két óra alatt futja le a távot. A kenyai futó 2022-ben Valenciában debütált, majd tavaly áprilisban a London Maratonon is győzött.

A ruandai származású Hakizimana évekig Kenyában edzett futóként, ahol megismerkedett a fiatal Kiptummal annak szülőfalujában, Chepkorióban. Tíz évvel ezelőtt, alig tizenévesen, Kiptum kecskéket és birkákat terelt, majd követni kezdte Hakizimanát és más futókat, amikor azok edzettek. 2019-re Kiptum két hét alatt két félmaratont futott, 60:48-at Koppenhágában és 59:53-at a franciaországi Belfortban, és elkezdett edzeni Hakizimanával, aki Kenyában maradt, amikor a Covid-19 járvány lecsapott.