Axios: az amerikai kormány felszólította Katart, hogy halkítsa le az Al Jazeera hírcsatornát

6 hónap ezelőtt 14

Antony Blinken amerikai külügyminiszter arra kérte a katari kormányt, hogy változtasson a Hamásszal való kapcsolatán, kezdve azzal, ahogyan az Al Jazeera az izraeli-gázai konfliktusról tudósít – jelentette szerdán az Axios.

Blinken állítólag ezt hétfőn fedte fel az amerikai zsidó közösségek vezetőinek egy csoportja előtt, három olyan személy szerint, akik részt vettek a találkozón és beszéltek a hírügynökséggel. Az amerikai diplomata október 13-án látogatott Dohába, alig néhány nappal azután, hogy a Hamász izraeli betörése kiváltotta az ellenségeskedések legújabb eszkalációját a Közel-Keleten.

A látogatás során az Axios forrásai szerint Blinken arra kérte a katari kormányt, hogy “változtasson nyilvános álláspontján” a Hamásszal szemben.

Ennek egyik példájaként állítólag azt mondta, hogy “lehalkíthatnák az Al Jazeera tudósításait, mert azok tele vannak Izrael-ellenes uszítással”.

Blinken nem hozott példákat arra, hogy milyen retorikát szeretne “lehalkítani”. A külügyminisztérium nem kívánta kommentálni a diplomata állítólagos megjegyzéseit. A katari külügyminisztérium nem válaszolt az Axios megkeresésére, és az Al Jazeera sem.

Izrael azzal vádolta a dohai székhelyű hírcsatornát, hogy a palesztin militáns csoport “propaganda szócsöve”, és fontolgatja a csatorna betiltását.

“A kormány dolgozik valamin” – mondta Lior Haiat, az izraeli külügyminisztérium szóvivője a Jerusalem Postnak a múlt héten.

“Az elképzelés az, hogy ha átlépik a határt a Hamász támogatásában, akkor az egész csatornát bezárhatjuk”.

Eközben a Fehér Ház Katar és a Hamász kapcsolatára támaszkodott az október 7-én elrabolt túszok egy részének szabadon bocsátásáról szóló tárgyalások során. Blinken kijelentette, hogy “mélységesen nagyra értékeli a Katar által játszott szerepet” az amerikai foglyok múlt heti kiszabadulásuk során, egy meg nem nevezett külügyminisztériumi tisztviselő szerint, aki egy háttér-tájékoztatón beszélt.

A Hamász betörése során legalább 1400 izraeli halt meg és több ezren megsebesültek. Nyugat-Jeruzsálem válaszul hadat üzent a palesztin csoportnak, és tüzérségi és légicsapásokat indított Gáza ellen.Teljes blokád alá helyezték a Gázai övezetet, elzárva az ivóvíz, áram, élelmiszer és üzemanyag ellátást is.

Az al-Dzsazíra közölte, hogy gázai irodavezetője, Wael Al Dahdouh szerdán elveszítette feleségét, fiát, lányát és unokáját egy izraeli légicsapásban.