Az 5 éven aluliaknak három oltásra lehet szükségük, mert kettő nem nyújt megfelelő védelmet

2 éve ezelőtt 101

A gyerekek immunrendszere más, mint a felnőtteké, ezért is lehetnek különbségek.


A Pfizer elkezdte egy harmadik adag koronavírus elleni oltás vizsgálatát az 5 éven aluli gyerekeknél, miután a kétadagos kezelés elégtelennek bizonyult – írta meg a The Washington Post. A harmadik dózist legalább két hónappal a két vakcina beadása után kellene megkapniuk a kisgyerekeknek.

A Pfizer és a BioNTech által fejlesztett oltást az 5 évesnél idősebbek már megkaphatják, de a cég a náluk fiatalabbaknak is készít ilyen terméket. Ez a dózis természetesen jóval kisebb, mint amennyit a tinédzserek vagy a fiatalok kapnak: 3 mikrogrammról van szó.

A klinikai vizsgálatok már javában zajlanak, ám a Pfizer most azt közölte, hogy az első eredmények nem túl biztatóak: a kifejezetten gyerekeknek készített vakcinájuk két adagja a 2, 3 és 4 éveseknél nem váltott ki elégséges immunválaszt. A 6 hónapos és 2 év közti korcsoportban már nem tapasztaltak ilyet. Az eltéréseket az magyarázhatja a szakértők szerint, hogy a kisgyerekek immunrendszere nagyban különbözik a felnőttekétől.

A Pfizer ezért most egy harmadik adagot is elkezd vizsgálni, amelytől az eredmények javulását várják. Számításaik szerint a harmadik dózis egyébként is jobb, hiszen azzal nagyobb védelem szerezhető a minden korábbinál gyorsabban terjedő omikron vírusváltozat ellen.

Kathrin Jansen, a Pfizer oltóanyag-kutatásért és -fejlesztésért felelős vezetője egy befektetőkkel folytatott telefonbeszélgetésen azt mondta: a harmadik adag bevonása csupán kiigazítás, ami nem változtat a cég tervein, hogy a jövő év második negyedévében benyújtsák a gyerekvakcina sürgősségi engedélykérelmét.