Az 5G már a múlt, jön az 5.5G!

1 hónap ezelőtt 12

A jövő intelligens, összekapcsolt világát mutatta be a Huawei Technologies a barcelonai MWC-n, a vállalat monumentális standján az érdeklődők bepillantást nyerhettek abba, miként válik a digitális infrastruktúra a mindennapi élet, az ipar és a társadalom szerves részévé a közelgő 5.5G korszak révén.

A kiállításon a Huawei teljes körű 5.5G, F5.5G és Net5.5G termékeket és megoldásokat mutatott be, amelyek számos területen alkalmazhatóak, legyen szó emberi kapcsolatokról, otthonokról, vállalkozásokról vagy közlekedésről. Emellett a szolgáltató vállalati üzletága tíz különböző iparág számára tervezett új megoldást állított ki, valamint számos olyan kiemelt terméket, amelyek központi szerepet játszanak az ipari intelligencia előmozdításában és felgyorsításában.

A Huawei standján bepillantást nyerhettünk a 5.5G-ben rejlő lehetőségekről több területen, úgy mint az összekapcsolt tárgyak, vagy emberek, járművek, de új interakciós és a tartalomgyártási lehetőségek is a fókuszban voltak.

Li Peng, a Huawei Távközlési Üzletágának alelnöke, a vállalat IKT értékesítési és szolgáltatási részlegének elnöke elmondta: „Az 5G jó úton jár az üzleti siker felé, 2019-es megjelenése óta már 1,5 milliárd felhasználót tudhat magáénak világszerte. Jelenleg a mobil-előfizetők 20 százaléka használ 5G-t, ők generálják a mobilforgalom 30 százalékát és a mobil-szolgáltatási bevételek 40 százalékát.” Li hozzátette: „A következő, 5.5G korszak már idén elkezdődik a technológia kereskedelmi forgalmazásával, amely új alkalmazási területek kiaknázását teszi lehetővé az 5.5G, a mesterséges intelligencia- és a felhő alapú megoldások integrációjával.”

A Huawei vezető szolgáltatókkal és iparági partnereivel együttműködve a világ több mint 20 városában járult hozzá az 5.5G kereskedelmi telepítéséhez és teszteléséhez.

Többek között a Közel-Keleten, Kínában, Hongkongban és Finnországban végezték el sikeresen az 5.5G technológia ellenőrzését, valamint elérték a másodpercenként 10 gigabit sebességű sávszélességet. Németországban a 6GHz-es sávban működő szolgáltatók már a másodpercenként 12 gigabites csúcssebességet is elérték.

Az 5G hálózatok fejlesztése jelenleg jó ütemben halad, 2023 végéig több mint 300 5G-kereskedelmi hálózat indult el világszerte, a felhasználók növekedési üteme hétszer nagyobb volt, mint a 4G-felhasználóké. Az IDC piackutató cég szerint 2024-ben 170 millió mesterséges intelligenciával felszerelt okostelefont fognak szállítani, ami az összes okostelefon-szállítás 15 százaléka lesz. A következő generációs készülékek alkalmazásai több száz milliárd gigabájt adatot fognak generálni, ami újabb lehetőségeket nyújt majd a szolgáltatók számára.

Hálózati eszközgyártóként a fókusz a hálózatokon volt a rendezvényen, de a cég több készüléket is elhozott az MWC-re kiállítani:

  • a felső kategóriás Mate 60 RS Ultimate okostelefonját, amely nyolcszögletű kamerával és mesterséges intelligencia-megoldásokkal van felszerelve
  • a MateBook X Pro laptopot
  • a FreeClip vezeték nélküli fülhallgatót
  • az Eyewear 2 okosszemüveget
  • és több okosórát, például a Watch GT4-et, a felső kategóriás Watch Ultimate-et, és annak arannyal kirakott luxusváltozatát.

Címlapkép forrása: Ramon Costa/SOPA Images/LightRocket via Getty Images