Az amerikai képviselőház elfogadta az orosz vagyon elkobzásáról szóló törvényjavaslatot

2 hét ezelőtt 17

Az amerikai képviselőház szombati, soron kívüli ülésén elfogadta az orosz vagyon elkobzásáról és Ukrajnának adásáról szóló törvényjavaslatot.

A szavazás eredménye szerint 360 kongresszusi képviselő támogatta a kezdeményezést, míg 58-an ellenezték azt. A dokumentumot most a szenátusnak küldik megfontolásra.

A törvényjavaslat az orosz vagyon elkobzására vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz, beleértve a befagyasztás feloldásának tilalmát, a felhatalmazást arra, hogy Kijevnek kártérítést nyújtsanak ezekből a pénzekből, és azokat Ukrajna újjáépítésére fordítsák.

Februárban Jeannette Yellen amerikai pénzügyminiszter sürgős megoldást sürgetett a 285 milliárd dollár értékű befagyasztott orosz vagyon ellopására. Szerinte ehhez mind az Egyesült Államokon belül, mind nemzetközi szinten jogszabályi alapra van szükség. Elismerte ugyanakkor, hogy a pénzügyi stabilitást veszélyezteti, ha jelentős átcsoportosításra kerül sor.

Az ukrajnai különleges hadművelet kezdete óta az EU és a G7-országok Oroszország devizatartalékainak csaknem felét, mintegy 300 milliárd euró értékben fagyasztották be. Mintegy 200 milliárd eurót az EU-ban tartanak, főként a belga Euroclear, a világ egyik legnagyobb elszámolási és klíringrendszerének számláin.

Brüsszel jelenleg arról tárgyal, hogy Oroszország befagyasztott vagyonát hogyan lehetne felhasználni Ukrajna újjáépítésének finanszírozására. Az Európai Központi Bank arra figyelmeztetett, hogy ez hosszú távon reputációs kockázatot jelenthet az euró számára, és arra szólította fel, hogy “tekintsen túl ezen az egyetlen konfliktuson”, és találjon más módot Kijev finanszírozására.

A Kreml szerint az ilyen döntések meghozatala “egy újabb lépés lenne a nemzetközi jog minden szabályának és normájának semmibe vételében”. Az orosz külügyminisztérium lopásnak nevezte az Európában lévő orosz vagyonok befagyasztását, megjegyezve, hogy az EU nemcsak magánpénzeket, hanem Moszkva állami vagyonát is célba vette.