Az EB-alelnök súlyos bírálatot fogalmazott meg a magyar és a szlovák kormányról

2 hónap ezelőtt 6

Jourová a dezinformációs kampányokról szóló adatokkal és a médiaszabadságot támogató új uniós törvénnyel felfegyverkezve arra használja fel körútját, hogy hangsúlyozza, hogy sürgősen szükség van összehangolt fellépésre a hamis narratívák terjedése ellen. A biztos finnországi látogatása során beszélt hosszabban a témáról, és aggodalmát fejezte ki az orosz propaganda uniós országokra gyakorolt hatása miatt, és a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) pártot nevezte meg az egyik legaggasztóbb szereplőnek.

„Azt látjuk, hogy az AfD átveszi az orosz narratívákat, és őszintén szólva számomra ez a legnagyobb aggodalom forrása, mert ha Németország hátat fordít Ukrajnának és az Európai Uniónak, akkor nagy-nagy bajban leszünk” – figyelmeztetett a biztos. Aggódik, hogy az ilyen kijelentések súlyos károkat okozhatnak az EU-ban, és közös erőfeszítéseket sürget a demokratikus értékek védelme érdekében.

Jourová a kérdés összetettségébe mélyedve rámutatott, hogy bár az orosz beavatkozás az ellenzéki pártokon keresztül a legtöbb uniós országban elterjedt, két figyelemre méltó kivétel van.

Két olyan ország van, ahol az orosz narratívát a kormányoktól halljuk. Ez pedig Magyarország és Szlovákia

– jelentette ki.

A Bizottság alelnöke aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy a vezetők akaratlanul is segítik az orosz törekvéseket azzal, hogy olyan alternatív médiacsatornákkal foglalkoznak, amelyek a Kreml beszédtémáit ismételgetik. Hangsúlyozta: „Új tendenciát látunk abban, hogy egyes politikusok inkább az alternatív médiát használják, mint az elismert hagyományos és a közszolgálati médiát”.

Jourová körútjának jelentősége nemcsak a figyelemfelkeltés, hanem az is, hogy népszerűsítse a a sikeres modelleket a dezinformáció jelentette kihívásokkal szemben. Elismerően nyilatkozott Finnország ellenálló képességéről az álhírekkel szemben.

„A finnek DNS-ében van a dezinformációval szembeni ellenálló képesség, hiszen kívülről tudják Putyin játékszabályait” – jelentette ki. Jourová Finnország sikerét a médiaműveltség oktatása iránti, az óvodától a nyugdíjas korig tartó, hosszú ideje tartó elkötelezettségnek tulajdonította, kiemelve annak fontosságát, hogy a polgárokat arra neveljék, hogy meg tudják különböztetni a hamis híreket a valódi hírektől.

Címlapkép forrása: EU