Az Eb-re az életben először kijutó grúz futballisták saját kormányukra támadtak

1 hét ezelőtt 16

Magyarországról nézve elképzelhetetlen kormányellenes kiállásra ragadtatták magukat a grúz futballválogatott tagjai, a nemzet hősei, akik az ország futballtörténelmében először kivezették az országot a nyári futball-Eb-re.

„Fuck Russia!” – írta például a Pozsonyban játszó Jaba Kankava az Instagramon. Példáját mások is követték, így Hvicsa Kvarachelia a Napoliból vagy Giorgi Mamardashvili a Valenciából. Az egykor az NB I.-ben, most a német Karlsruhéban játszó Budu Zivzivadze például azt írta: „Nem Oroszországnak. Grúzia útja Európába vezet.” A labdarúgók akciója összehangoltnak tűnik.

A grúz parlament szerdán szavazta meg a „külföldi ügynökökről” szóló ellentmondásos, orosz mintára készült törvényjavaslatot. A törvényerőre emelkedéshez még két szavazás szükséges. Eszerint a külföldről pénzt elfogadó szervezeteknek külföldi ügynökként kell regisztráltatniuk magukat, különben pénzbírsággal kell számolniuk. A törvény újságírókat, környezetvédőket, jogvédőket, politikusokat, melegjogi aktivistákat érinthet.

Az utcai tiltakozások napok óta tartanak, a rohamrendőrök többször is összecsaptak a tömeggel. Március 26-án legalább ekkora tömeg volt az utcákon, csakhogy akkor a foci-Eb-re való kijutást ünnepelték.

Megszólalt az ellenzéki David Kezerashvili, aki a 2008-as, Grúzia elleni orosz támadás idején volt a védelmi miniszter. Szerinte a futballisták kiállása döntő lehet. „Az emberek megértik, hogy az EU-tagság milyen előnyökkel és szabadsággal járna Grúziának. A szovjet időket idézi a maszkos rendőrök erőszakos fellépése a békés tüntetők ellen. Ez az incidens éket ver Tbiliszi és Brüsszel közé.”

Irakli Kobakhidze grúz miniszterelnök szerint a Nyugatot nem tekinti ellenségnek a kormány, ők csak átláthatóságot akarnak.