Az Egyesült Államok erősítést küld Izrael védelmére

2 hét ezelőtt 10

A Közel-Keleten tartózkodó amerikai hajók és csapatok pénteken felkészültek egy Izrael elleni iráni támadásra, miközben Joe Biden elnök sürgette Teheránt, hogy gondolja meg magát.

Az iráni vezetők megfogadták, hogy “megbüntetik” Izraelt a szíriai Damaszkuszban lévő konzulátus elleni április 1-jei légicsapásért, amelyben az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) elit alakulatának, a Kudsz Erők hét tisztje, köztük két tábornoka vesztette életét.

“Ne tegye” – mondta Biden pénteken arra a kérdésre, hogy mit üzen Iránnak.

“Elkötelezettek vagyunk Izrael védelmében. Támogatni fogjuk Izraelt. Segíteni fogunk Izrael védelmében, és Irán nem fog sikerrel járni” – tette hozzá.

A Pentagon további csapatokat és felszerelést telepít közel-keleti helyszínekre, hogy megerősítse a regionális elrettentő erőfeszítéseket és növelje az erők védelmét – mondta egy név nélkül nyilatkozó tisztviselő egy háttér-tájékoztatón.

A védelmi minisztérium nem pontosította a telepített eszközök számát vagy típusát, de a Wall Street Journal szerint két rombolót – legalább az egyiket az Aegis rakétavédelmi rendszerrel felfegyverkezve – “átcsoportosítottak” a térségbe.

Közben az amerikai Központi Parancsnokság vezetője, Michael Kurilla tábornok meghosszabbította izraeli tartózkodását – jelentette izraeli tisztviselőkre hivatkozva az Axios című lap. Kurilla csütörtökön érkezett, hogy “koordinálja” a védelmet egy esetleges iráni csapással szemben.

Teherán bejelentette, hogy feltétlenül meg kell büntetnie Izraelt, mert az ENSZ nem tett semmit annak érdekében, hogy elítélje a nyugat-jeruzsálemi “elítélendő agresszív cselekményt a damaszkuszi diplomáciai létesítményünk ellen”, vagy hogy az elkövetőket bíróság elé állítsa.

Izrael közölte, hogy bármilyen támadásra saját csapásokkal válaszolna, és a brit bulvársajtó azt találgatja, hogy ezek célpontjai iráni nukleáris létesítmények lehetnek. Névtelen amerikai hírszerzési tisztviselők pletykákat terjesztettek az ilyen támadásokban való esetleges amerikai részvételről.

A térség számos olyan országa azonban, ahol az Egyesült Államoknak támaszpontjai vagy szerződéses jogai vannak, állítólag közölte Washingtonnal, hogy nem használhatja azokat Irán elleni támadásra. Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Omán és Kuvait eddig megtagadta területük és légterük használatát – írja a Middle East Eye. Bahrein részéről egyelőre nem érkezett válasz.