Az ellenőrök nem találtak orvost a háziorvosi rendelőkben rendelési időben, de volt, hogy a rendelő sem létezett

1 hét ezelőtt 8

Országszerte ellenőrzéseket végeztek a háziorvosi rendelőkben, több esetben rendelési időben nem találtak orvost, de volt ahol magát a rendelőt sem találták a bejelentett címre meglepetésszerűen érkező ellenőrök, tudta meg a Népszava a Belügyminisztériumtól.

Tavaly február-márciusban négy megyében – Baranya ,Tolna, Vas valamint Győr-Moson-Sopron - ellenőriztek mintegy 569 háziorvosi és az alapellátó fogorvosi szolgálatot. A vizsgálatok elsősorban azon körzetekben zajlottak, amelyek orvosi vállalkozásainak egynél több bejelentett telephelye volt. Ezt követően 2023 márciusában soron kívül további 11 háziorvosi ellátást végző szolgáltatót is felkerestek az észak-magyarországi, a nyugat-dunántúli és a dél-dunántúli régióban.

Az első ellenőrzés idején csak az alapellátók harmadánál nem bukkantak hiányosságokra. A későbbi utóellenőrzés során az újra vizsgált mintegy 1452 telephelyen, amit 401 háziorvosi szolgáltató működtetett, a rendelők 12 százaléka továbbra sem volt megtalálható, és az ellenőrzés időpontjában hiába volt éppen betegfogadási idő, 39 százalékukban nem zajlott orvosi ellátás. Az orvosok rendelőn kívüli elérhetőségével is gond volt, egyharmaduk ugyanis telefonon is elérhetetlennek bizonyult.

A Belügyminisztérium a Népszava kérdésére azt írta, az ellenőrzés nyomán a valóságban nem működő telephelyek működéséi engedélyét visszavonták. A tárca a tapasztalatok alapján a háziorvosok további ellenőrzését tartja indokoltnak, sőt azokat kiterjesztik a háziorvosi ügyeletekre is, és azt is nézik majd, hogy valóban elérhetők-e a doktorok a rendelkezési állás idejükben.