Az ellenzék is gratulált a német alkancellár videoüzenetéhez – belülről kap kihívót Olaf Scholz?

5 hónap ezelőtt 15

Felettébb sok bírálat érte az elmúlt hónapokban Robert Habeck alkancellárt, az ország gazdasági miniszterét. A zöldpárti politikus szemére hányták az energiaválság nem megfelelő kezelését, elmarasztalták az atomerőművek bezárásához való ragaszkodásáért, nem utolsósorban pedig az inflációért. Népszerűsége – akárcsak pártjáé – rohamosan csökkent. Most azonban több millióan hallgatták meg az antiszemitizmus minden formáját elítélő videoüzenetét, amelyhez hasonló általános vélekedés szerint az elmúlt hetekben nem hangzott el Németországban.

Az üzenet november első napjának estéjén került fel a Twitter-utód X közösségi portálra. A híradások szerint azóta több mint ötmillióan voltak kíváncsiak az alkancellár üzenetére. Minderre Habeck minisztériuma is "ráérzett", a tízperces videoüzenetet ugyanis másnap angol, valamint héber, illetve arab nyelven is feltették az X-re.

Elemzők szerint a videó a korábbi német politikusi üzenetekhez képest sok vonatkozásban egyedülálló volt.

"Az antiszemitizmus semmilyen formában nem tűrhető"

– fogalmazott Robert Habeck. Ugyanakkor kemény politikai válaszra szólított fel, hangsúlyozva, hogy ez nem csak az iszlamistákra vonatkozik, hanem érinti a jobboldali szélsőségeseket, sőt a "politikai baloldal" egyes részeit is.

Ez utóbbi azért is különös figyelmet válthatott ki, mert a Zöldek Pártja – amelynek Habeck egyik vezetője – ugyancsak a politikai baloldalhoz tartozik.

Az üzenet rendkívüli visszhangját magyarázták azzal is, hogy a meglehetősen személyes hangú, megfogalmazások szerint mélyen az érzelmekre ható beszéd volt. Habeck többek között zsidó barátaival való találkozóit is felidézte.

A zsidó közösségek figyelmeztetik tagjaikat, hogy saját biztonságuk érdekében kerüljenek el bizonyos helyeket – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy ez ma Németországban "csaknem nyolcvan évvel a holokauszt után" történik Németországban.

Megismételte, hogy Izrael biztonsága német államérdek, és élesen bírálta a muszlimok, a jobboldali szélsőségesek és a baloldali aktivisták körében tapasztalható antiszemita tendenciákat. Hangsúlyozta, hogy az antiszemitizmusra a németországi muszlim egyesületek részéről is határozott választ kell adni. Úgy ítélte meg, hogy ez nem minden szervezet részéről történt meg.

A németországi muszlimoknak törekedniük kell arra, hogy ne ássák alá jogos igényüket a toleranciára – fogalmazott. Az iszlamista antiszemitizmusnak azonban nem szabad elfednie azt a tényt, hogy

Németországban létezik "megrögzött antiszemitizmus" is

– jelentette ki.

Aggasztónak nevezte az antiszemitizmust a politikai baloldal egyes köreiben, utalva arra, hogy ez a fiatal aktivisták körében is jelentkezik.

"Szörnyű a halál és a szenvedés, ami a Gázai övezetben élőket érinti, de a zsidók elleni szisztematikus erőszak nem legitimálható" – fogalmazott.

Több magas rangú konzervatív politikus elismerően nyilatkozott Habeck videoüzenetéről. A CDU főtitkára, Carsten Linnemann szerint az alkancellár e fontos témához megtalálta a helyes szavakat és a helyes hangot. Hasonlóan foglalt állást a nagyobbik keresztény párt korábbi elnöke, Armin Laschet is, aki szerint Habeck érvelését Németország jól felfogott bel- és külpolitikai álláspontjaként minden parlamenti pártnak meg kell hallgatnia, és támogatnia kell.

Josef Schuster, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt hetekben nem hallott ilyen világos ls kiegyensúlyozott nyilatkozatot. Kiemelte, hogy az a palesztinok jogos aggodalmát is megemlíti.

Több kommentár szerint

a beszéd a nemzethez szóló üzenetként hangzott, amit valójában Olaf Scholz kancellárnak kellett volna elmondania.

A ZDF a beszéd kapcsán merész jóslásokba bocsátkozott, felvetve, hogy Habeck személyében "egy potenciális kancellárjelölt" beszélt.