Az EP-választások menthetik meg a magyar börtöntől az olasz antifasiszta aktivistát

1 hét ezelőtt 19

Ha sikerül indulnia az idei Európai Parlamenti választásokon, mentességet kaphat Ilaria Salis, az olasz antifasiszta aktivista. Salist 2023 februárjában tartóztatták le, miután a vádak szerint társaival közösen Budapest több pontján súlyosan összevert embereket, akikről azt feltételezték, hogy a neonáci Kitörés túra résztvevői.

Salist lábbilincsben vezették be első tárgyalására – ezen a gyakorlaton a mai napig nem változtattak –, ügyvédjén keresztül pedig a magyar börtönkörülmények miatt panaszkodott. Ezek hatására kisebb diplomáciai csörte alakult ki Olaszország és Magyarország között.

Salis a Zöldek és Baloldali Szövetség színeiben indul júniusban. A párt közölte, hogy jelölésük egyik célja, hogy megóvják egy európai állampolgár (Salis) jogait és méltóságát.

A jelölés hatása az ügyre egyelőre nem világos, korábbi tapasztalatok alapján Salisnak meg kell várnia a választások eredményét. Magyarországi ügyvédje szerint nálunk a mentelmi jogot a jelöltlisták benyújtásakor biztosítják, így akár korábban is élhet a mentelmi jogával.

Ettől függetlenül Magyarország kérheti az Európai Parlamentet, amely megfoszthatja a képviselőket a mentelmi joguktól – ahogy tette azt például februárban Eva Kailivel egy 2015-ös, 150 ezer eurós uniós költségvetési csalás ügyében.