Az érintés csökkentheti a fájdalmat, a depressziót és a szorongást

3 hét ezelőtt 24

A több konszenzusos érintés segít enyhíteni a mentális és fizikai panaszokat. A fej érintése nagyobb egészségügyi előnyökkel jár, mint a test más részeinek érintése – állítja egy friss kutatás.

Legyen szó egy baráti ölelésről vagy csak egy takaró simogatásáról, úgy tűnik, hogy az érintés érzése előnyökkel jár a test és az elme számára – állítják a kutatók.

A tapintási érzékelés az első, amely kifejlődik a csecsemőkben, és döntő fontosságú ahhoz, hogy megtapasztaljuk a körülöttünk lévő környezetet, és kommunikáljunk. Valójában a Covid-járvány idején mások érintésének hiánya sokakra súlyos hatással volt.

Míg azonban számtalan tanulmány utalt arra, hogy az érintés jótékony hatással van az egészségünkre, kevesen próbálták meg összevonni ezt a hatalmas kutatási területet.

Most a szakértők pontosan ezt tették, felfedve egy egyszerű üzenetet: az érintés segít.

Helena Hartmann, az Esseni Egyetemi Kórház kutatásának társszerzője a The Guardiannek elmondta: “A konszenzusos érintéses események egész nap segíthetnek enyhíteni a mentális és fizikai panaszokat.”

A Nature Human Behavior folyóiratban megjelent kutatás 212 korábban publikált tanulmányt ölelt fel, és 85 felnőtt és 52 újszülött bevonásával végzett tanulmány statisztikai elemzését tartalmazta.

Az eredmények között a csapat megállapította, hogy az érintés ugyanolyan jótékony hatással volt a mentális egészségre, mint a fizikai egészségre – ez a megállapítás a felnőttek és az újszülöttek esetében is érvényes volt –, bár az érintés egyes területeken nagyobb hatással volt, mint másutt.

“Munkánk azt mutatja, hogy az érintéses interakciók a legalkalmasabbak a fájdalom, a depresszió és a szorongás csökkentésére felnőtteknél és gyermekeknél, valamint az újszülöttek súlygyarapodásának növelésére” – írják a kutatók.

Az elemzés kimutatta, hogy az emberek fizikai egészségük szempontjából hasonló előnyökre tettek szert, amikor más emberek megérintették őket, mint amikor tárgyak – például robotok vagy súlyozott takarók.

Hartmann szerint ez meglepetés volt. “Ez azt jelenti, hogy több kutatást kell végeznünk a súlyozott takarók és a robotok lehetőségeivel kapcsolatban, amelyek javíthatják az emberek jólétét, különösen az olyan, érintkezést korlátozó helyzetekben, mint a közelmúltbeli Covid-járvány volt” – mondta.

A mentális egészségre gyakorolt pozitív hatás nagyobb volt az emberi érintés esetében, mint a tárgyak érintése esetén – a csapat szerint valószínűleg azért, mert bőr-bőr érintkezésről van szó.

A csoport egyéb eredmények mellett megállapította, hogy az érintés mind az egészséges, mind a beteg emberek számára előnyös, bár a mentális egészségre gyakorolt hatás az utóbbiak esetében nagyobb volt.

Az érintés típusa és időtartama nem volt fontos, bár a nagyobb gyakoriság nagyobb előnyökkel járt a felnőttek esetében.

Továbbá a fej érintése nagyobb egészségügyi előnyökkel járt, mint a test más részeinek érintése.

A kutatócsoport figyelmeztetett arra, hogy az eredmények egy részét tévesen értékelhetik, míg az nem világos, hogy a különböző kultúrákban ugyanúgy érvényesek-e ezek az eredmények.

Mariana von Mohr, a londoni Royal Holloway Egyetem munkatársa, aki nem vett részt a munkában, elmondta, hogy ha a jövőben a robotok pontosabban tudják reprodukálni az emberi bőr textúráját és melegségét, akkor az emberi érintéshez hasonló mentális egészségügyi előnyöket biztosíthatnak.

“Ezek a tulajdonságok azért fontosak, mert a bőrünk speciális érzékelőket tartalmaz, úgynevezett C-taktilis afferenseket, amelyek különösen fogékonyak a gyengéd, simogató érintésre és az emberi bőr hőmérsékletéhez hasonló hőmérsékletre, olyan tényezőkre, amelyekről úgy gondolják, hogy megkönnyítik az érzelmi szabályozást” – mondta.

“Történelmi szerencsétlenség, hogy az elmúlt néhány évszázadban a beszédet helyeztük előtérbe az érintéssel vagy más szomatikus terápiákkal szemben. Ez az áttekintés az első lépés lehet ahhoz, hogy ezt az egyensúlyt az érintéses beavatkozások további, gondos tanulmányozásával helyreállítsuk” – mondta.