Az EU döntött a stratégiai autonómia ügyében – átment a CRMA

1 hónap ezelőtt 11

A CRMA kulcsfontosságú rendelkezései közé tartozik az uniós kitermelési projektek engedélyezési eljárásaira vonatkozó egyértelmű határidők meghatározása, a stratégiai projektek az Európai Bizottság és tagállamok általi elismerésének lehetővé tétele, az ellátási lánc kockázatértékelésének elvégzése, a tagállamok számára nemzeti feltárási tervek előírása, valamint a kritikus nyersanyagokhoz való hozzáférés biztosítása a kitermelésre, finomítására, újrahasznosításra és az importforrások diverzifikálására vonatkozó ambiciózus referenciaértékek révén.

A jogszabály 34 kritikus és 17 stratégiai nyersanyagot határoz meg, amelyek a különböző iparágak számára szükségesek. Célkitűzéseket állapít meg az EU éves nyersanyagfogyasztására vonatkozóan, többek között a nyersanyagok 10%-át helyi kitermelésből, 40%-át az EU-n belüli feldolgozásból, 25%-át pedig újrahasznosított anyagokból kell beszerezni – derül ki a Tanács közleményéből.

A stratégiai projektek megkönnyítése érdekében a tagállamok egyablakos ügyintézési pontokat hoznak létre és felgyorsítják az engedélyezési eljárásokat. Az új technológiák gyártásában részt vevő nagyvállalatoknak kockázatértékelést kell végezniük ellátási láncaikról a sebezhető pontok azonosítása érdekében.

A CRMA a Green Deal ipari terv része, más jogalkotási kezdeményezésekkel együtt, mint például a Net Zero Industry Act és a villamosenergia-piac kialakításának reformja. A Tanács júniusban fogadta el a tárgyalási megbízást, és novemberben ideiglenes megállapodás született a két társjogalkotó között.

A Tanács jóváhagyását követően a CRMA további lépéseken megy keresztül, ideértve az Európai Parlament és a Tanács elnöke általi aláírást, az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetést, valamint a kihirdetést követő húsz napon belüli hatálybalépést.

Címlapkép forrása: Getty Images