Az EU készül a következő világjárványra, zöld utat kapott a Pfizer-vakcina gyártójának új gyógyszere

1 hét ezelőtt 12

Az antibiotikumrezisztens szuperbaktériumok jelentős veszélyt jelentenek az egész világra, sok kutató szerint akár a következő globális világjárványt is ezek okozhatják majd. Ahogy a baktériumok fejlődnek és ellenállók lesznek a meglévő gyógyszerekkel szemben, az egykor könnyen kezelhető, gyakori fertőzések halálos kimenetelűvé válhatnak.

Ezek a szuperbaktériumok gyorsan terjedhetnek a lakosság körében, kiváltképpen az egészségügyi intézményekben, és különösen veszélyesek a legyengült immunrendszerrel rendelkező egyénekre. Az antibiotikumok túlzott és helytelen használata felgyorsította az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok kialakulását, ami egyre nehezebbé teszi a fertőzések kezelését és egyre valószínűbb kilátássá válik egy általuk okozott pandémia.

Az Egészségügyi Világszervezet az antimikrobiális rezisztenciát a 10 legnagyobb globális közegészségügyi kockázat egyikének nevezte tavalyi jelentésében.

A szervezet becslései szerint 2050-re az antibiotikum-rezisztens fertőzések évente 10 millió ember halálát okozhatják világszerte.

Az antibiotikum-rezisztens szuperbaktériumok által okozott globális világjárvány pusztító következményekkel járna a közegészségügyre és a gazdaságokra nézve, ami rávilágít az új antibiotikumok kifejlesztésébe és a meglévők felelős használatába való beruházás sürgős szükségességére.

Az Európai Unió engedélyt adott egy új antibiotikum, az Emblaveo használatára a súlyos betegségek, például tüdőgyulladás és húgyúti fertőzések kezelésére, ami jelentős lépés a „szuperbaktériumok” meglévő gyógyszerekkel szembeni növekvő rezisztenciája elleni küzdelemben.

Az Európában a Pfizer által forgalmazott Emblaveo két meglévő gyógyszert kombinál a Gram-negatív baktériumok ellen, amelyek a leggyakoribb gyógyszerrezisztens kórokozók közé tartoznak. Az Európai Bizottság az első hatóság, amely jóváhagyta ezt a terápiás készítményt, amelyet a súlyos esetek egy viszonylag szűk csoportjában fognak alkalmazni, hogy minimalizálják a mikrobaellenes rezisztencia (AMR) megugrásának kockázatát – írja a Financial Times.

Az egészségügyi döntéshozók azon dolgoznak, hogy ösztönözzék a gyógyszeripari vállalatokat arra, hogy többet fektessenek be a kórokozók rezisztenciájának kezelésébe, mivel az AMR már most is évente mintegy 5 millió halálesetet okoz világszerte. Az Emblaveo a második antibiotikum, amelyet az EU idén jóváhagyott, az Exblifep után, amelyet a múlt hónapban engedélyeztek Gram-negatív baktériumok által okozott bonyolult húgyúti fertőzések kezelésére. Az EU 2020-ban négy antibiotikumot hagyott jóvá.

Az Emblaveo olyan baktériumok ellen alkalmazható, amelyek a Metallo β-laktamáz (MBL) nevű enzimeket termelnek, amelyek közül néhányat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a legkritikusabb prioritású kórokozók közé sorolt. Az MBL-enzimek számos létező antibiotikum szerkezetét megbontják, hatástalanná téve azokat. A gyógyszert nagyon legyengült betegek, súlyos fertőzésekben szenvedők vagy korlátozott kezelési lehetőségekkel rendelkezők, valamint olyan régiókban élő betegek kapják majd, ahol a gyógyszerrezisztens baktériumok nagyobb számban fordulnak elő.

Az új antibiotikumok kifejlesztése gyakran nem vonzó a gyógyszeripari vállalatok számára a magas kutatási és fejlesztési költségek, valamint a baktérium-rezisztencia kockázatának csökkentésére irányuló korlátozott felhasználás miatt.

Az Emblaveót az AbbVie-vel partnerségben fejlesztették ki, és az amerikai és az uniós állami szervek bőségesen támogatták a hozzákapcsolódó kutatásokat. A gyógyszeripari jogszabályok reformjának részeként az Európai Bizottság javasolta az antibiotikumfejlesztésk ösztönzését azáltal, hogy a prioritást élvező antimikrobiális szereket kifejlesztő vállalatoknak hosszabb kizárólagossági időszakot biztosít a szabadalmaknál. Az Emblaveo azonban, mivel két meglévő antibiotikum kombinációja, nem minősülne „kiemelt”, utalványra jogosult gyógyszernek, de az ösztönző miatt most mégis megkapta ez a meghosszabbított jogot.

Címlapkép forrása: Getty Images