Az EU újabb egy évvel meghosszabbította az oroszellenes szankciókat

2 hónap ezelőtt 9

Az Európai Unió újabb egy évvel meghosszabbította az ukrajnai konfliktussal összefüggésben Oroszország ellen bevezetett szankciókat – derül ki az Európai Tanács honlapján hétfőn közzétett határozatból.

A korlátozások 2025 februárjában ismét megújításra kerülnek.

“Mindaddig, amíg az Oroszországi Föderáció jogellenes cselekedetei továbbra is sértik az erőszak alkalmazásának tilalmát, ami a nemzetközi jog súlyos megsértését jelenti, helyénvaló fenntartani az Unió által jelenleg bevezetett valamennyi intézkedés hatályban tartását, és szükség esetén további intézkedéseket hozni” – olvasható a dokumentumban.

Brüsszel az ukrajnai konfliktus 2022. februári kezdete óta 12 körös korlátozást vezetett be Oroszországgal szemben, és jelenleg egy újabb csomag véglegesítésén dolgozik. A meglévő korlátozások már most is számos ágazatot érintenek, és kereskedelmi embargókat, utazási tilalmakat, valamint orosz üzletemberek és köztisztviselők elleni egyéni szankciókat tartalmaznak.

Az EU befagyasztotta az orosz központi bankhoz tartozó eszközöket is, amelyekből a becslések szerint 196,6 milliárd eurót a belgiumi székhelyű Euroclear elszámolóház birtokában vannak. Brüsszel azon dolgozik, hogyan lehetne lefoglalni az ezekből az alapokból származó jövedelmet – közel 4,4 milliárd eurót – Ukrajna támogatására. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn bejelentette, hogy a kamatbevételek elkobzásának jogi kerete már majdnem készen áll.

“Most jogi lépéseket kezdeményeztünk annak biztosítására, hogy az ezekből a [befagyasztott] betétekből származó kamatok ne Oroszországhoz tartozzanak. A jogi helyzet olyan, hogy ezeket a pénzeket Ukrajna számára tudjuk felhasználni” – mondta egy sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy a terv végrehajtására “az elkövetkező napokban” kerül sor.

Moszkva elítélte a vele szemben bevezetett szankciókat, és többször figyelmeztetett arra, hogy azok gazdasági értelemben többet ártanak az EU-nak, mint Oroszországnak. A Kreml azt is ígérte, hogy megtorolja, ha a külföldön tartott vagyonát célzó intézkedésekre kerül sor, és az ilyen lépéseket lopásnak minősítette.