Az Integritás Hatóság nem tudja ellátni a feladatát, amiért létrehozták

1 hét ezelőtt 20

Az Integritás Hatóság (IH) elnöke szerint az IH nem tudja ellátni a feladatát, amiért létrehozták, vagyis hogy feltárja, megelőzze és kivizsgálja az uniós pénzügyi támogatások szabálytalan felhasználását. Biró Ferenc a Népszava szerint azt mondta csütörtökön a Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján, hogy az IH nincs felvértezve a hatékony működéshez, így a magasszintű korrupció leleplezéséhez szükséges hatáskörökkel.

Ezért javaslatot tettek a törvényalkotónak jogszabályi változtatásokra, hogy bűvüljenek jogosultságaik, kötelezővé váljanak a vizsgálataikat követő ajánlásaik és hozzáférjkenek a releváns adatbázisokhoz.

Az IH már márciusban is jogkörei bővítését kérte, és panaszkodott az állami szervezetekkel való együttműködés akadozására.

Ahogy a Népszava most írja, az Európai Bizottság nyomására létrehozott Integritás Hatóság hatáskörének növelése az egyik feltétele annak, hogy Magyarország hozzáférjen a ma még zárolt uniós támogatásokhoz. Biró Ferenc egy ezzel kapcsolatos kérdésre elmondta, hogy az IH azonos információkat oszt meg a kormánnyal és Brüsszellel, „de ha külön megkérdeznek, akkor válaszolunk”.

Szerinte a hatóságra akkor is szükség lesz, ha Magyarország teljesíti a pénzek feloldásához kötött valamennyi feltételt. „Szeretnénk hozzájárulni a kultúraváltáshoz, hogy természetes legyen az elszámoltathatóság és a transzparencia, és még szándék se legyen szabálytalanságok elkövetésére.”