Az Inter ma a derbin bajnok lehet, de kizárt a szurkolói összecsapás Milánóban

1 hét ezelőtt 10

milánói debi

Az Inter hétfő este matematikailag is bebiztosíthatja bajnoki címét a Serie A-ban, erre pedig a lehető legpikánsabb körülmények között kerülhet sor: a városi rivális Milan „vendégeként”. Hiába a lelátó piros-fekete fölénye, rendbontás nem lesz a felek között.

A rendőrség biztos abban, hogy a szurkolói Milan-fölény (mivel hogy a piros-feketék papíron a hazaiak) ellenére az Inter győzelme esetén sem csap át a népünnepély botrányba.

A fekete-kékek egyértelműen uralják a jelenlegi kiírást, 32 meccset lejátszva 14 ponttal vezetnek városi riválisuk előtt. Ez azt jelenti, hogy ha ma megverik a Milant, akkor már biztosan aranyérmesként zárnak, lévén 17 pontra nőne a differencia öt fordulóval a vége előtt, minden más eredmény elnapolná a bajnokavatást.

A 20.45-kor kezdődő találkozó kapcsán még sincs aggodalom a rendőrség berkein belül, ennek pedig alapos oka van.

Több mint négy évtizede békés a derbi

A La Gazzetta dello Sport ugyanis rámutatott arra, hogy egyéb derbikkel ellentétben Milánóban ettől nem kell félni a két tábor által kötött paktumnak köszönhetően.

Ennek következtében 1981 óta békésen telnek a városi riválisok közötti összecsapások, igaz, ennek volt előzménye:

az ősi ellenfelek (ellenségek?) közötti rivalizálás olyan méreteket öltött, hogy 1981-ben egy 21 éves Inter-szurkoló, Vittore Palmieri életét veszítette a San Siro közelében.

A felek ezután „harc nélküliségi” egyezséget kötöttek, hogy a vérontás ne ismétlődhessen meg, ez pedig továbbra is érvényben van:

A paktum mindenki számára garanciát jelent, máskülönben Milánó utcái csatatérré válnának

– idézi a Corriere della Sera az Inter-ultrák vezérét, Marco Ferdicót.

(Borítókép: Nicolò Campo/LightRocket via Getty Images)

Index könyvek

Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM