Az iPhone-okat is meghódította a Microsoft mesterséges intelligenciája

3 hónap ezelőtt 13

A Microsoft már számos módon kísérletezett a mesterséges intelligenciával és a nagy nyelvi modellekkel – elég csak a Bing AI-ra gondolni –, mindeddig azonban ezeket csak hazai terepen alkalmazták. Most azonban úgy gondolták, hogy ideje valami újat is kipróbálni, így a Windows 10-et és 11-et már meghódító Copilotot egy app formájában iPhone-okra is letölthetővé tették.

A Microsoft még tavaly leplezte le a Copilotot a Windows 11-re azóta már megérkező frissítés legnagyobb újdonságaként. Ez volt az első alkalom, hogy a Microsoft a mesterséges intelligenciát az operációs rendszerének alapjaiba is beépítette, így Windowson a Copilot minden korábbinál több funkciót kapott. Ahogy arról az Index is beszámolt, a Copilot minden olyan funkciót elhoz a Windowsba, amit egy mesterséges intelligenciától várni lehet: reagál a hangvezérlésre, beszáll a képszerkesztésbe – például hátterek kezelésével –, szöveget generál vagy összegzést ír meglévő szövegből.

Emellett az MI képes segíteni az operációs rendszer témájának beállításában, az Outlook levelezőprogram kezelésében, természetesen az Edge böngésző és Bing kereső használatában, továbbá a felhőt, irodai programokat és más produktív alkalmazásokat tömörítő Microsoft 365 működtetésében. Összegezve tehát jóformán bármilyen rendszerszintű feladat elvégzésére képes, csak kérnünk kell, és a Copilot pedig elvégzi azt. Az MI-asszisztens nagyon hasonlóan működik a Windows 10-ben is, itt azonban néhol már találkozhatunk korlátozásokkal, köszönhetően annak, hogy a rendszer javarészt régebbi hardvereken fut.

Az iPhone-okra is elérhető verzió inkább ehhez a felvizezett változathoz hasonlít – az iOS zárt rendszerének köszönhetően ugyanis a Copilotnak nincs hozzáférése a rendszerszintű beállításokhoz. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Microsoft új alkalmazása ne jönne hasznosan a mindennapok során.

Zsebben elbújt chatbot

Az alkalmazás legnagyobb előnye, hogy az egy külön böngészőablak megnyitása nélkül hozzáférést nyújt egy az OpenAI ChatGPT-jéhez hasonló MI-hez. Más MI chatbotokhoz hasonlóan beírhatunk egy kérdést vagy egy kérést, és a mesterséges intelligencia által generált válaszokat kapunk. Használhatjuk az asszisztenst e-mailek megfogalmazására, történetek vagy szkriptek megírására, összetett szövegek összefoglalására, személyre szabott utazási útvonalak létrehozására, állásajánlatok megírására és frissítésére és még sok minden másra.

Emellett azonban az app a DALL-E 3 által támogatott Image Creatornak köszönhetően új stílusok és ötletek felfedezésére, közösségi médiatartalmak tervezésére, márkamotívumok kidolgozására, logótervek generálására, egyéni hátterek létrehozására, portfólió összeállítására, film- és akár videós forgatókönyvek vizualizálására is használható.

Ugyancsak nem elhanyagolható tény, hogy a Copilot appon belül a GPT-4-hez is hozzáférhetünk, ami az OpenAI-féle ChatGPT-ben például egy fizetőkapu mögé van rejtve.

A Copilotban a GPT-4-et a kezdőoldalon egy csúszka eltolásával tudjuk aktiválni – minek köszönhetően még életszerűbb válaszokat kaphatunk, igaz, az alapbeállításnál lassabban.

Nem mindig mond igazat

A kérdésekre a válasz a legtöbb esetben másodperceken belül megérkezik, élőben láthatjuk, ahogy a mesterséges intelligencia megfogalmazza válaszát – az általa leírtakkal kapcsolatban azonban néhány esetben érdemes szkeptikusnak lenni, a Copilot ugyanis előszeretettel talál ki olyan dolgokat, amelyek nem léteznek. Arra a promtra például, hogy „Hány Grammy-díjat kapott eddig Taylor Swift? Sorold fel őket évekre lebontva”, a Copilot helyesen megadta, hogy Swift pályafutása során eddig 12 Grammyt zsebelt be, a részletezésnél azonban már nem létező díjak is felkerültek a listára.

A Copilot szerint például az énekesnő már meg is nyerte a legjobb videóklipnek járó díjat az Anti-Heroval, mikor ilyen kategória nincs is a Grammy-n, és egyébként is, az említett dal legkorábban csak az idei díjátadón kaphat díjat.

Összességében tehát remek társ lehet a Microsoft fejlesztése, a hosszabb és részletesebb kérdések során azonban bármikor füllenthet – így erre mindenképp figyeljen.

A Copilot jelenleg androidos és iOS-es készülékekre is elérhető – előbbiekre ide, míg utóbbiakra ide kattintva tudja elérni. A telepítés után egy rövid bejelentkezési folyamat következik, annak érdekében, hogy korlátozások nélkül tudja használni az alkalmazást, Microsoft-fiókra lesz szüksége. Jó hír azonban, hogy az appon belül nincsenek vásárlási lehetőségek, így a Copilot használata – legalábbis egyelőre – teljesen ingyenes.

Index könyvek

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM