Az MLSZ feje sem ért egyet Mészöly Géza „fekázásért” kapott eltiltásával

2 hónap ezelőtt 9

Ugyan a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke, Csányi Sándor szerint is túlzó Mészöly Géza egy plusz két hónapra szóló eltiltása, a sportvezető a Nemzeti Sportnak kijelentette, a szövetség keze az európai szervezet (UEFA) szabályzata miatt meg volt kötve az ügyben.

Mint beszámoltunk róla, az Újpest februárban kinevezett vezetőedzője, Mészöly Géza egy plusz két hónapra szóló eltiltást kapott, miután egy meccs utáni interjúban, ugyan pozitív szövegkörnyezetben, de „fekaként” hivatkozott Franklin Saserére. 

Az MLSZ első körben elhalasztotta a szakember fegyelmi ügyét, majd múlt héten, a Ferencváros ellen 5–0-ra elbukott derbit követően mégis ítéletet hirdetett – idehaza ritkán látható szigorral lesújtva. Az eltiltás mértékét látva még Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor is kiállt Mészöly mellett.

Most a szövetség elnöke, az Európai Labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottságának tagja, Csányi Sándor árulta el, nem a kormányfő az egyetlen, aki túlzónak ítéli Mészöly büntetését, azonban az MLSZ fegyelmi bizottsága kényszerpályán mozgott az ügyben.

Nem a miniszterelnök az egyetlen, aki szigorúnak tartja Mészöly Géza eltiltását, én is erősnek éreztem, de az az igazság, hogy ez volt a legenyhébb adható szankció. Az UEFA-szabályzatokkal összhangban kialakított magyar fegyelmi szabályzat alapján a legkisebb büntetés, amelyet rasszista megnyilvánulás esetén a testület kiszabhatott, a három hónapra szóló eltiltás. Ebből egy hónapot kell most letöltenie, két hónapot pedig felfüggesztett a bizottság. A döntés nem végleges, hiszen a fellebbezés után még hátravan a másodfok. Ugyanakkor a szabályaink szerint nem lehet például írásbeli figyelmeztetést vagy kisebb pénzbüntetést adni, amivel talán kevesebben vitatkoznának

– fogalmazott Csányi.

Az nso.hu-n megjelent interjúban a sportvezető beszélt arról is...

  • Az U21-es válogatott szövetségi edzői posztját a Vasas vezetőedzői székére cserélő Gera Zoltánt a magyar futball óriási értékének tartja, szerinte az angyalföldi klub nagyon jó döntést hozott azzal, hogy szerződtette őt.
  • Sokszor bizalmatlan, mikor külföldi edzőket neveznek ki a magyar csapatok.
  • Bízik abban, hogy az Izrael elleni Európa-bajnoki főpróba nem a gyűlölködésről, hanem a jó hangulatról marad majd emlékezetes Debrecenben, a Nagyerdei Stadionban. Hozzátette, „emlékszem arra a 2012-es magyar–izraeli mérkőzésre, amelyen mintegy tizenegyezer néző volt, és amelyen egy kis csoport vélhetően tudatos provokációjának lettünk áldozatai, és azt sem feledtem, hogy az akkoriban legjobban várt tétmérkőzést, a románok elleni hazai selejtezőt kellett emiatt zárt kapuk mögött rendezni. Azóta megítélésem szerint rengeteget változott a szurkolói kultúra...”
  • A szövetség számára a legfontosabb, hogy a jövőben azok a drukkerek jussanak jegyekhez, akik ott vannak a nemzeti együttes, illetve az MLSZ nem telt házas mérkőzésein is. Véleménye szerint az MLSZ-nél „olyan jegyvásárlási rendszert vezetünk be, amely Premier League-csapatoknál is működik”.

Csányi Sándor az interjúban külön elnézést kért a bérletértékesítési rendszer múlt pénteki összeomlásáért és az ebből fakadó csúszásért.

Index könyvek

Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM