Az MVM szeretné megtartani a Gazprommal kötött megállapodást

3 hét ezelőtt 22

Az MVM CEEnergy magyar energetikai vállalat szeretné megtartani a Gazprommal kötött megállapodást az Ukrajnán keresztül történő orosz gázszállításról, mivel ezt az útvonalat fontosnak tartja az ország energiabiztonsága szempontjából – mondta Fritsch László, az MVM CEEnergy vezérigazgatója a TASZSZ hírügynökségnek adott interjúban.

Fritsch, aki Budapesten részt vett a cseppfolyósított földgáz európai piacra történő szállításáról szóló nemzetközi konferencián, kommentálta Ukrajna azon szándékát, hogy 2024 után nem kívánja megújítani a Gazprommal kötött megállapodást az orosz gáz Európába irányuló tranzitjáról.

A felsővezető emlékeztetett arra, hogy Magyarország a Török Áramlat gázvezetéken és annak bulgáriai és szerbiai leágazásain keresztül kapja az orosz gáz nagy részét.

“A másik útvonal alapvetően az ukrán tranzit, ami azt jelenti, hogy ez az útvonal is fontos számunkra. Lehet, hogy nem létfontosságú, de nagyon fontos, és hozzájárul Magyarország ellátásbiztonságához” – mondta Fritsch.

“Nem tudom, mi fog történni a következő néhány hónapban, de határozottan kétlem, hogy ezzel a vezetékkel, amely nemcsak Magyarország, hanem Szlovákia, Csehország, Ausztria, alapvetően a régió összes országa számára nagyon fontos, hogy a jövőben nulla gázáramlás lenne [ezen a vezetéken keresztül]” – mondta az MVM CEEenergy vezetője.

Arra a kérdésre, hogy az ukrán fél nem a Gazprommal, hanem a határon orosz gázt vásárló európai cégek közül a gáz címzettjeivel köthet-e tranzitmegállapodást, Fritsch megerősítette, hogy ez a lehetőség “egyelőre megfontolás tárgyát képezi”.

“Európai szinten is folyik a vita arról, hogy mi lesz december 31-e után, de biztos vagyok benne, hogy találunk megoldást” – mondta.

Elismerte, hogy még nem tudja, milyen kiutat találnak majd ebből a helyzetből, de még van idő.

“Áprilisban vagyunk, és úgy gondolom, hogy december 31. előtt még sok időnk van” – mondta. Szerinte minden fél tisztában van a problémával, és keresi a megoldási lehetőségeket, de érdemi tárgyalások még nem folytak erről a témáról a magyar és az orosz partnerek között.

Az MVM CEEnergy 2021 szeptemberében két szerződést kötött a Gazprommal 10 éves időtartamra, ötéves meghosszabbítási lehetőséggel, amely évi 4,5 milliárd köbméteres szállításról rendelkezett. Magyarországra két, Ukrajnát elkerülő útvonalon érkezett volna a gáz: Ausztrián keresztül évi 1 milliárd köbméter mennyiségben, valamint a Török Áramlat gázvezetéken és annak Bulgárián és Szerbián átvezető leágazásain keresztül 3,5 milliárd köbméter mennyiségben.

Feltételezték, hogy az osztrák baumgarteni csomópont, amely Európa egyik legnagyobbja az Északi Áramlaton keresztül kapja az orosz gázt, de amikor ezt a vezetéket szabotázs miatt leállították, az Ukrajnán és Szlovákián keresztül Ausztriába vezető útvonalat kellett használni. Jelenleg Baumgartenből Magyarországra csak alkalmanként és kis mennyiségben történnek szállítások.

2022 októberében az MVM és a Gazprom megállapodott a Törökországon keresztül vezető déli útvonalon történő szállítás növeléséről, és az Ukrajnán keresztül történő gázszállítás elkezdett csökkenni. 2022-ben 4,8 milliárd köbméter gázt szállítottak Magyarországra a Török Áramlaton keresztül. A magyar adatok szerint 2023-ban ez a szám 5,6 milliárd köbméterre nő.