Az ópioidválsághoz kapcsolódóan büntetőjogi vizsgálat folyik a McKinsey ellen

1 hét ezelőtt 8

Az Egyesült Államokban büntetőeljárás zajlik a McKinsey & Co tanácsadó cég ellen, mivel a vádak szerint a cég fontos szerepet játszik az ópioidválság kialakulásában - közölte a Reuters három, az ügyet ismerő forrásra hivatkozva. A vádak szerint a McKinsey tanácsokat adott a Purdue Pharmának és más gyógyszergyártóknak az ópioid alapú fájdalomcsillapítók értékesítésének növelése érdekében, ami függőséghez és halálesetekhez vezetett.

A vizsgálat arra irányul, hogy a McKinsey részt vett-e bűnszervezet működtetésében, egészségügyi csalásban, valamint akadályozta-e az igazságügyi eljárásokat. Utóbbi a McKinsey azon közzétételével kapcsolatos, hogy kirúgott két partnert, akik kommunikáltak az ópioidokkal kapcsolatos munkájukhoz kapcsolt dokumentumok törléséről - mondták a források.

Az Igazságügyi Minisztérium vizsgálata Washingtonban, Massachusettsben és Virginiában zajlik, és jelenleg tárgyalások folynak a felek között a helyzet rendezése érdekében. A vizsgálat eredménye még nem ismert; lehetséges vádemelés, polgári jogi szankciók vagy az eljárás megszüntetése.

A McKinsey korábban már kötött megállapodásokat összesen közel 1 milliárd dollár értékben az ópioidperes ügyek rendezésére. A cég 2019 óta nem nyújt tanácsadást ópioidokkal kapcsolatos üzleti tevékenységekben. A McKinsey állítása szerint ezek a megállapodások nem tartalmaztak felelősségvállalást vagy a vétkesség beismerését.

A Purdue Pharma, amely szintén érintett az ügyben, korábban bűnösnek vallotta magát bizonyos vádakban és csődeljárás alatt áll. A gyógyszergyártó a tárgyalások során mintegy 10 milliárd dollár értékű rendezést javasolt az ópioidválság miatti peres eljárások lezárása céljából.

Az ügyészség döntése még várat magára, mivel a vizsgálat során jelentős mennyiségű dokumentum áttekintése és konzultációk zajlanak.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Shutterstock