Az orosz titkosszolgálatnak is köze lehet az amerikai diplomatákat sújtó Havanna-szindrómához

1 hónap ezelőtt 13

Az elmúlt években a világ különböző pontján szolgálatot teljesítő amerikai diplomaták hasonló tünetekkel járó rejtélyes megbetegedésükről számoltak be. Vezető külföldi lapok oknyomozásuk alkalmával arra jutottak, hogy a történteknek köze lehet az orosz titkosszolgálathoz.

Szédüléssel, fejfájással, koncentrációs nehézségekkel, memóriazavarokkal, émelygéssel és fülzúgással járó rosszullétről számoltak be az utóbbi pár évben külföldön állomásozó amerikai diplomaták és hírszerzők.

A rejtélyes betegségnek a Havanna-szindróma nevet adták, mivel először 2016-ban Kubában szolgálatot teljesítő amerikai diplomaták észleltek magukon először ilyen tüneteket, az újabb jelentések szerint már két évvel korábban Németországban tapasztaltak ilyen panaszokat az USA küldöttei.

Azóta már ezernél is több amerikai tisztviselőt és ügynököt betegített meg a kór Washingtontól egészen Kínáig, a Fehér Ház személyzete, a CIA és az FBI munkatársai között is vannak érintettek – írja a BBC.

Az egyik FBI-ügynök fülsüketítő zajról számolt be 2021-ben, ami után összeesett floridai otthonában. Amikor magához tért, néhány dologra nem tudott visszaemlékezni. 

Reagált a Kreml

Az Egyesült Államok vizsgálata nem talált egyértelmű összefüggést az esetek között, majd arra jutottak, hogy a személyes vagy környezeti tényezők állnak a háttérben – írta korábban a The New York Times.

Az áldozatok évek óta szenvednek a tünetektől, nemrégiben a szenátus a megsegítésükről határozatot fogadott el, annak ellenére, hogy a National Institutes of Health (NIH) múlt hónapban közzétett tanulmánya rávilágott, hogy a Havanna-szindrómásokon végzett MRI-vizsgálatok nem mutattak ki agysérülésre utaló jeleket.

Most két vezető amerikai médium az Insider és a CBS, valamint a német Der Spiegel közös oknyomozásában arra az eredményre jutottak, hogy az áldozatokat szonikus fegyverrel vették célba a 29155 nevű orosz titkosügynökcsapat egységei,

mivel tisztjeik kitüntetést kaptak „nem halálos akusztikus fegyver” kifejlesztéséért, és gyakran tartózkodtak azokban a városokban, ahonnan a Havanna-szindrómás eseteket jelentették.

Az Insider beszámolójában megjegyzi, hogy az egységet olyan külföldi incidensekkel hozzák összefüggésbe, mint Szergej Szkripal volt orosz kém 2018-ban történt megmérgezési kísérlete az Egyesült Királyságban. 

Az eseteket vizsgáló amerikai katonai nyomozó, Greg Edgreen a lapnak úgy fogalmazott, az egyetlen közös pont az „orosz kapcsolat”. 

„Soha senki nem tett közzé és nem adott ki semmilyen meggyőző bizonyítékot ezekre az alaptalan vádakra”– reagált Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a hírre. 

A jelentés az amerikai tisztségviselők úgy kommentálták, hogy ők is vizsgálják a jelenséget, de kevés esélyt látnak a külföldi beavatkozót feltételező elméletre – idézi a BBC amerikai partnerének a CBS Newsnak adott nyilatkozatukat.

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM