Az oroszok hamarosan bevehetik Avgyijivkát, fogy az ukránok lőszere

2 hónap ezelőtt 9

GettyImages-1913160899

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője arra figyelmeztetett, hogy hamarosan orosz kézre kerülhet Avgyijivka, ahol az elmúlt hónapok leghevesebb összecsapásai folytak.

A csütörtöki washingtoni tájékoztatón John Kirby azt mondta, hogy Avgyijivka nagyrészt azért eshet el, mert a helyszínen lévő ukrán erők kifogytak a tüzérségi lőszerekből".

Az orosz csapatok ugyanis komoly előnyre tettek szert az ukrán városban, és jó esély van rá, hogy rövid időn belül be fogják keríteni azt.

„Oroszország újabb és újabb hullámokban küldi a fegyveres erőket, hogy megtámadják az ukrán állásokat. És mivel a kongresszus még nem fogadta el a kiegészítő törvényjavaslatot, nem tudtuk Ukrajnának biztosítani azokat a tüzérségi lövedékeket, amelyekre nagy szükségük lenne ahhoz, hogy megszakítsák ezeket a támadásokat” – idézi a BBC John Kirbyt.

Az orosz erők most érik el az ukrán lövészárkokat Avgyijivkában, és kezdik lerohanni az ukrán védelmet

– tette hozzá a szóvívő.

A mostanra szinte teljesen elpusztított város a Donyeck felé vezető kapuként funkcionál, így stratégiai szempontból kulcsfontosságú Oroszország és Ukrajna számára egyaránt.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, pénteki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Borítókép: John Kirby (Fotó: Joshua Roberts/Getty Images)

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM