Az ukrán szárazföldi erők parancsnoka közölte: tervezik az új ellentámadást

2 hónap ezelőtt 7

Ukrajna azt tervezi, hogy idén átszervezi csapatait és új ellentámadást indít – közölte a szárazföldi erők parancsnoka.

Olekszandr Pavljuk altábornagy szerdán a helyi ICTV-nek nyilatkozva elmondta, hogy a legsürgetőbb cél az orosz előrenyomulás megállítása és az ukrán egységek átcsoportosítása, hogy a kimerült erőket vissza lehessen vonni a frontvonalból és fel lehessen tölteni. Ezután lehetővé tenné Kijev számára, hogy “csapásmérő csoportot hozzon létre és ellencsapásokat hajtson végre”.

“Úgy gondolom, hogy rövidesen stabilizáljuk a helyzetet” – mondta Pavljuk, hozzátéve, hogy a parancsnokság igyekszik “mindent megtenni, hogy a csapatokat felkészítse az aktívabb akciókra, és hogy megragadja a kezdeményezést”.

Az ukrán hadsereg egyre inkább teret veszít a Donbasszban, ahol az orosz erők a múlt hónapban elfoglalták a jelentősen megerősített Avgyejevka városát. A veszteség Kijev egyre súlyosbodó lőszerhiánya és a nyugati katonai segélyszállítmányok késedelmei közben következett be.

Ukrajna legutóbbi nagyobb ellentámadása kudarccal végződött, ami súlyos veszteségeket és számos nyugati szállításokból származó harckocsi és más fegyver megsemmisülését eredményezte.

A várva várt offenzíva 2023 júniusában kezdődött, és az év őszén gyakorlatilag leállt, mivel az ukrán páncélos egységek nem jutottak át a sűrű aknamezőkön, és végül képtelenek voltak áttörni a megerősített orosz állásokat.

Az orosz védelmi minisztérium becslései szerint a tavalyi ellentámadás során több mint 166 000 ukrán katona halt vagy sebesült meg.

Az ukrán háborús erőfeszítéseket tovább nehezítette az amerikai kongresszusban hónapok óta tartó belharc, a republikánus törvényhozók 61 milliárd dollár értékű további katonai segélyt blokkoltak.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.