Az USA szerint Irán órákon belül nagy erejű megtorló csapást mérhet Izraelre

2 hét ezelőtt 13

Irán a következő 24-48 órában nagy erejű csapást mérhet izraeli területre – állították pénteken amerikai tisztviselők. Teherán kemény megtorlással fenyegetőzik azóta, hogy Izrael a hónap elején egy légicsapásban megölt két magas rangú iráni tábornokot, amikor védett diplomáciai épületet bombázott.

Még ezen a héten az amerikai hírszerző ügynökségek úgy vélték, hogy Irán izraeli érdekeltségeket fog célba venni a Közel-Keleten – mondta egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő a Wall Street Journalnak. Most az USA úgy véli, hogy a támadásra péntek és vasárnap között kerül sor, “valószínűleg izraeli területen” – mondta a tisztviselő.

A támadás során több mint 100 drónt és több tucat rakétát lőhetnek ki a zsidó államra – mondta két névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő a CBS Newsnak, hozzátéve, hogy a csapás már péntek este bekövetkezhet.

Egy izraeli forrás azt mondta a Wall Street Journalnak, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) felkészült egy közvetlen támadásra, amely vagy Dél-, vagy Észak-Izraelt érheti. Csütörtökön az Egyesült Államok nyugat-jeruzsálemi nagykövetsége figyelmeztette az amerikaiakat, hogy további értesítésig ne merészkedjenek ki Izrael középső részeire, illetve Jeruzsálem és Beerseba városokba.

“Úgy véljük, hogy ez egy valós fenyegetés” – mondta pénteken újságíróknak John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője.

“Nem tudok arról beszélni, hogy a hírszerzési információk alapján milyen méretű, léptékű, kiterjedésű támadásról van szó, csak annyit mondhatok, hogy komolyan vesszük ezt a helyzetet”.

Irán azzal vádolta meg az Izraeli Védelmi Erőket (IDF), hogy e hónap elején légicsapást hajtott végre a szíriai fővárosban, Damaszkuszban lévő konzulátusa ellen. A csapás az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) elit alakulatának, a Kudsz Erők-nek hét tisztjét, köztük két tábornokot ölt meg.

Ali Hámenei ajatollah, az iráni legfelsőbb vezető válaszul “arculcsapást” ígért Izraelnek. A nyugati sajtóban megjelent jelentések már közel két hete küszöbön álló iráni megtorlásról számolnak be, bár Teherán nem jelezte, hogy mikor és hol fognak csapást mérni az erői.

Az Egyesült Államok úgy véli, hogy Irán válasza “a szokásosnál nagyobb lesz”, de nem elég jelentős ahhoz, hogy kiváltsa Washington reakcióját – mondták amerikai tisztviselők kedden a Politico című lapnak.

A Wall Street Journalnak nyilatkozva iráni források azt mondták, hogy Hámeneinek számos katonai lehetőséget mutattak be, köztük az izraeli erőművekre és infrastruktúrára mért csapásokat közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákkal. Az ajatollahnak még ki kell választania az általa preferált választ – mondta az egyik forrás, hozzátéve, hogy Hámenei “mérlegeli a politikai kockázatot”.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön egy katonai támaszponton tartott beszédében arra figyelmeztetett, hogy Izrael választ ad bármilyen iráni megtorlásra. “Aki árt nekünk, annak mi is ártunk” – mondta. “Készen állunk arra, hogy Izrael Állam minden biztonsági igényét kielégítsük, mind védekezésben, mind támadásban”.