Az utolsó üzenete az volt, hogy „hallom a lövöldözést” – ilyen volt a moszkvai terror az áldozatok szemszögéből

1 hónap ezelőtt 15

Az oroszországi Crocus City Hallban március 22-én, péntek este történt lövöldözésnek előzetes jelentések szerint legalább 137 áldozata van. Korábbi cikkünkben túlélők nyilatkozatait szedtük össze, akik megrázó részletességgel meséltek az estéről. Mostani cikkünkben az áldozatok személyes történetein keresztül igyekszünk pontosabb képet adni a veszteségekről.

Az oroszországi Crocus City Hallban történt merénylet azonosított áldozatainak száma egyre nő, a vasárnap délutáni adatok alapján számuk 137-re emelkedett az orosz nyomozóbizottság közleménye szerint. Továbbra is zajlik az áldozatok azonosítása.

A legtöbb ember – akiknek a hozzátartozója két nappal a tragédia után sem jelentkezett – tisztában van azzal, hogy kevés az esélye annak, hogy élve viszontlátja őket. De még mindig reménykednek.

Korábbi cikkünkben a megszólalt túlélők nyilatkozatait gyűjtöttük össze, akik elképesztő történeteket mesélnek a félelemről, amit át kellett élniük. A Moszkovszkij Komszomolec orosz hírportál most a támadásban elhunytak személyes történetein keresztül idézte fel az eseményeket.

A Picnic koncert, amely összekötötte őket

A terrortámadás estéjén a Crocus City Hallban egy orosz rockegyüttes, a Picnic adott koncertet.

Alekszej Volkov a terroristák első áldozata lehetett. A tragédia idején nem egy koncertre tartott – éppen ellenkezőleg, munkából indult volna haza. Alekszej a Crocus Expónál dolgozott szerelőként, a berendezések és dekorációk felszerelésére vették fel. Miután megbizonyosodott arról, hogy minden készen áll a show kezdetére, Alekszej elhagyta a koncerttermet – és abban a pillanatban egy bűnözőkből álló autó állt meg a Crocus közelében. Volkovot közvetlen közelről lelőtték.

A koncerten többek közt egy négytagú család – Ilona és Dmitrij Dolina, a 15 éves lányuk, Maria és a 10 éves fiuk, Georgij – tagjai is meghaltak. A házaspár nagyon szerette a Picnic zenekart, többször is elmentek koncertekre, többek között Dmitrij testvérének családjával. Ezúttal a gyerekeiket is magukkal vitték.

A terrortámadás messze legidősebb áldozata Irina Ivanovna Maslennikova volt. A nő április 12-én lett volna 72 éves. „Lelkes rajongója volt a Picnicnek” – emlékszik vissza egy barátja – „minden koncertre úgy ment, mint egy nyaralásra”. Irina Ivanovna szakmáját tekintve építészmérnök volt, nemrég ment nyugdíjba. Maslennikova egyedül ment a Crocus-ba: a lánya visszautasította. A helye az erkélyen volt, utolsó üzenete az volt, hogy „hallom a lövöldözést”. Irina Ivanovnának még volt ideje telefonálni, amikor elhagyta a termet. Ő és még körülbelül húsz másik ember a mosdóba menekült, hogy elbújjon.

Aztán egy lövés hallatszott a kagylóban – és csend.

Lubov Truntova, aki a Moszkva melletti Dubnában lakott, korábban soha nem hallgatta a Picnic zenekart, első alkalommal ment el a zenekar koncertjére. A hozzá közel állók szerint Ljuba aktív ember volt, programozóként dolgozott a Nukleáris Kutatási Intézetben. Halálában van valami furcsa: Ljuba Telegram-oldalából ítélve 23.00 órakor jelentkezett. Arra a kérdésre, hogy hogyan lehetséges ez – annak a tudatában, hogy a terrortámadásnak helyi idő szerint este nyolckor kezdődött – nincs válasz.

Konsztantyin Csernikov, egy barátjától kapott jegyeket, ráadásul az első sorok egyikében. Konsztantyin a feleségével, Nataliával ment a koncertre. Az autója még mindig a Krokus közelében parkol. Nővére nem veszíti el a reményt: „hiszem, hogy a kórházban megtaláljuk őket a sebesültek között. Hiszen vannak olyanok, akik iratok nélkül fekszenek kómában”. A hozzátartozói már kétszer utaztak személyazonosításra – és mindkétszer kiderült, hogy más személyt mutattak be nekik.

Dmitrij Zsurovot sem sikerült azonosítani, felesége kórházba került, de már otthon van. A házaspár a csarnokban volt, amikor a terroristák lövöldözni kezdtek az emberekre. Egy golyó mellkason találta Dmitrijt, ő ráesett a feleségére, testével betakarva őt. A nő megvárta, hogy szünet legyen a lövések között, és kijött a csarnokból. Dmitrij ott maradt a székek között fekve.

A szórakozást az emlékezés válthatja fel

Tatjana Buckaja, az orosz Állami Duma képviselője vasárnap kijelentette, hogy a péntek esti terrortámadásban leégett koncerttermet nem lehet újjáépíteni, és helyette egy emlékhelyet kell létrehozni.

Lehetetlennek tartom, hogy a tragédia helyszínén újra koncerttermet építsenek, ahol szórakoztató rendezvényeket tartanak. Ez lehetetlen! Egy emlékhelyre van szükség. Az emlékezés és a gyász helyére

– idézi az mk.ru a képviselőnő Telegram-bejegyzését. Időközben megkezdődött a személyes tárgyak, dokumentumok és autók kiadása azoknak a személyeknek, akik a terrortámadás napján a komplexumban tartózkodtak.

Az Iszlám Állam később magára vállalta a merényletet, amelyben öt fegyveres vehetett részt. Azonnal megindult a hajtóvadászat. Szombat délelőtt a brjanszki régióban, az ukrán határ mellett fogták el azt a négy terroristát, akit a moszkvai lövöldözéssel gyanúsítanak. Az elkövetők személyazonosságát is nyilvánosságra hozták.

Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, „nincs jövőjük” azoknak, akik ezt a „barbár támadást” végrehajtották. A teljes beszédet ide kattintva tudja elolvasni.