Azt már tudjuk, hogy milyen az elég jó szülő, de milyen az elég jó párkapcsolat?

2 hónap ezelőtt 12

Külső és belső, magas és alacsony elvárások hatnak arra, hogy milyennek látjuk a párunkat, és a vele megélt kapcsolatot. A nagy Ő kergetése helyett érdemes az elég jó Ő-re figyelnünk, aki sokkal gyorsabban felbukkanhat a színen.

Gergő rendszeresen jár horgászni, és a párja, Blanka úgy gondolja, menjen csak, ha élvezi. Régi barátnője, Anett rosszallja a lány hozzáállását, mert éppolyan unalmasnak tartja a horgászást, mint Blanka, és úgy gondolja, inkább rá kéne venni Gergőt egy izgalmasabb hobbira, amiben Blanka is részt vehet.

Szerencsére Blanka másképp látja ezt. Amíg Gergő horgászik, addig ő vagy a feladatlistáját csökkenti, vagy olyan programokat szervez, amikről tudja, hogy a párja szívesen kihagyja őket, például meglátogatja 85 éves nagynénjét.

A jó asszony köténye

Rendelje meg online!

Párkapcsolatainkat nem tudjuk függetleníteni az elvárásoktól, amik könnyen eltorzíthatják észlelésünket, és a másikat az elvárásokhoz viszonyítva látjuk – rosszabb esetben meg is ítéljük őt.

Erős elvárások esetén például olyan hiedelmek alakulhatnak ki, hogy a másik nem elég figyelmes, gondolatolvasó, ambiciózus (gazdag, jó megjelenésű stb.). Akinek viszont túl gyengék az elvárásai, azzal gyakran rosszul bánnak, amire szemléletes példa „a jó asszony köténye mindent eltakar” mondás, ami akár a bántalmazást is lehetővé teszi.

Álompárok csak az álmokban

Voltaire francia filozófus szerint a tökéletesség a jó ellensége. Lehet, hogy hervasztóan hangzik, de a vonzalom és az érdeklődés önmagában nem garantálja a kapcsolat minőségét és tartósságát. Álompárok nincsenek, legfeljebb az álmokban.

A valóságban a működő kapcsolatokat pedig nem a pénz, a 0-24-ben lángoló szerelem vagy a vonzerő tartja össze – legalábbis John Gottman amerikai pszichológus, a világ egyik legelismertebb párkapcsolati szakértője szerint. Hanem az őszinteség, a bizalom, a tisztelet, a szeretet, az elkötelezettség, a barátság és az intimitás.

A felsorolás receptnek tűnik, recept pedig sokféle van. Tiltólista is: Gottman – aki szerint minden viszonyban akadnak megoldhatatlan problémák – az apokalipszis négy lovasaként azonosítja a a kritizálást, a megvetést, a védekezést és a kivonulást.

Jelen vagy a számomra?

A Sue Johnson brit és Les Greenberg kanadai pszichológus által az 1980-as években létrehozott érzelem fókuszú terápián a felek arra kaphatnak választ, hogy a másik jelen van-e számukra: ARE you there for me? (A betűszó feloldása: A – accessible = elérhető, R– responsive = válaszkész, E – engaged = elkötelezett.).

Olvassa tovább Szvetelszky Zsuzsanna pszichológus cikkét a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, amelyben kapcsolatainkkal foglalkozunk.

Keresse a HVG Extra Pszichológia magazin legfrissebb számát az újságárusoknál vagy rendelje meg!