Azt már tudjuk, kikkel nem kerülhet össze a magyar válogatott az Eb-n – a többi este kiderül

2 hónap ezelőtt 10

A 24-es döntő csoportbeosztása este hat órakor kezdődik a legészakibb Eb-színhely, Hamburg különleges építésű zenei palotájában, az Elbphilharmonie nevű épületben, a hamburgiak szerint az „Elphiben”. A mezőnyből huszonegy csapat már ismert, további három pedig majd a tavaszi pótselejtezőkről jut ki a tornára.

Egy csapatot nem sorsolnak a résztvevők közül: a házigazda német válogatott biztosan az A-csoportba kerül, az első kalapból. A kalapbeosztás alapja az Európa-bajnoki selejtezők eredménysora. A magyar válogatott csoportgyőztes lett, éppen lemaradt az első kalapról (a legmagasabban jegyzett a második kalapban), de annak nincs jelentősége, hogy a kalapokon belül eredetileg milyen sorrendben voltak a csapatok.

Az ilyen szisztémájú sorsolásoknál megszokhattuk már, hogy az azonos kalapba kerülők egymással nem játszhatnak, tehát a magyar válogatott biztosan nem kapja meg ellenfélül a török, a román, a dán, az albán vagy az osztrák válogatottat.

Kap ellenben egyet az első kalapból, Németország, Portugália, Franciaország, Spanyolország, Belgium és Anglia tartozik oda. Érdekes, hogy a lehetséges ellenfelek felével azonos csoportban szerepelt 2021-ben is, sőt, a portugálokkal már 2016-ban is.

A hatból néggyel is játszott Marco Rossi kapitányi korszakában, s a legutóbbi alkalommal csak a portugáloktól kapott ki.

A harmadik kalap semmivel sem tűnik gyengébbnek, mint a második, de van erőkülönbség az első három és a második három között: Hollandia, Skócia, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Csehország. Még inkább igaz ez a negyedik kalapra, ahol a playoffból felkerülő három csapat mellett Olaszország, Szerbia és Svájc szerepel.

Az Európa-bajnokságot tíz városban rendezik, Hamburg a legészakibb, München a legdélibb. Az egykori NDK területére csak egy rendező város esik, Lipcse. (A berlini Olimpiai Stadion a főváros nyugati részén van.) A további hat: Düsseldorf, Gelsenkirchen, Dortmund, Köln (e négy város között kevesebb, mint száz kilométer a távolság), valamint Frankfurt és Stuttgart.