Bach elismerte: a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot befolyásolja a politika

4 hét ezelőtt 8

A Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) befolyásolja a politika, de igyekszik semleges maradni – mondta Thomas Bach, a NOB vezetője, akit a RIA Novosztyi Sport idéz.

“Minden eszközzel meg kell védenünk az autonómiánkat, de ez nem jelenti azt, hogy apolitikusak vagyunk és egy olyan szigeten élünk, ahol mindenki szent. Felismerjük, hogy a tetteinket befolyásolja a politika. De ennek így kell lennie, különben be kell ismernünk, hogy elvesztettük a jelentőségünket. Ugyanakkor politikailag semlegesnek kell lennünk” – mondta az óceániai nemzeti olimpiai bizottságok (NOK) közgyűlésén, a Fidzsi-szigeteken.

Bach felszólította a nemzeti olimpiai bizottságokat, hogy maradjanak semlegesek a kormányokkal szemben, amíg azok tiszteletben tartják a bizottságok függetlenségét.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság március 19-én nyilatkozatot adott ki a sport politizálása ellen, amelyben az Oroszországba tervezett Barátság Játékok visszavonására szólított fel. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség vezetője, Witold Banka megjegyezte, hogy a WADA-kódexet aláírók esetleges részvétele a versenyen következményekkel járhat. A NOB is megfenyegette a sportolókat, akik részt vesznek az oroszországi eseményen.