Baj van egyes önvezető autókkal - eláruljuk, hogy mi

2 hét ezelőtt 18

Miközben továbbra is számos sebből vérzik, érezhetően fogytán van a türelem az önvezető technológiával szemben – sőt, Kanada egyik legnagyobb tartományában, British Columbiában már el is fogyott, ugyanis április 5-i hatállyal betiltották a 3-as, 4-es, valamint 5-ös szintű önvezető technológiával szerelt járművek használatát, írja a vezess.hu a Motor1.com cikke nyomán.

Azokkal szemben, akik megszegik a nemrégiben életbe lépett törvényt, 2000 kanadai dollárig terjedő pénzbüntetés szabható ki – ami a mostani árfolyam szerint nagyjából 530 ezer forintnak felel meg –, továbbá akár féléves szabadságvesztésre ítélhetik. Nem zárható ki, hogy idővel, ahogy fejlődik a technológia,

változik az önvezető autók pillanatnyilag nem túl rózsás megítélése, és ezzel együtt enyhítenek a szigoron.

A döntéshozók „új, kialakulófélben lévő technológiaként” tekintenek az önvezetésre, amely amellett, hogy további tesztekre és fejlesztésekre szorul, és amelynek jogi környezetét is rendezni kell, mielőtt a hétköznapok részévé válik.

„Az új szabályok mellett az emberek jobban biztonságban érezhetik magukat az utakon, miközben ösztönözzük az aktív közlekedést” – nyilatkozta Rob Fleming közlekedésért és infrastruktúráért felelős miniszter. „Ez egy új lépés szabályink modernizálásban, hogy lépést tudjunk tartani az új technológiákkal, melyek megváltoztatják az emberek közlekedését” - tette hozzá.

Persze sok autót még nem érint a korlátozás, mivel csak a Mercedes-Benz S-osztály, valamint az EQS képes 3-as szintű önvezetésre. A döntés az alacsonyabb besorolású önvezető funkciókkal rendelkező autókra nem vonatkozik, így az Autopilottal és FSD-vel felszerelt Teslák tulajdonosai is hátradőlhetnek.