Bálint András Magyar Péterről: Felajánlkoztam, mint egy tisztességes prostituált

2 hét ezelőtt 13

[sz]Fischer Gábor, fotó: Magyar Péter, Facebook[sz]
A Népszavának beszélt a Kossuth- és Jászai-díjas Bálint András arról, hogy került Magyar Péter Kossuth-téri színpadára. Így fogalmazott:

Felajánlkoztam, mint egy tisztességes prostituált

Két nappal a demonstráció előtt hívta fel Nagy Ervint, hogy szívesen fellépne a rendezvényen egy Radnóti-verssel. „Magyar Péter visszahívott, úgy fogalmaztam neki, hogy ha szükséged van egy nemzeti liberálisra, akkor jövök szombaton. Magyar erre azt felelte, hogy ez nagyon megtisztelő és merész döntés”. De Bálint András szerint neki nincs vesztenivalója. Nem bátornak tartja magát, csupán azt gondolta, hogy a versnek ott és akkor helye lehet.

Az interjúban azt is mondta, hogy a tüntetésen szép arcokat, lelkes embereket látott. „Ráadásul megjelent a mi generációnk, azaz idősek is ott voltak”. Megvallotta, hogy

amióta 26 éve, 1998-ban a Fidesz-kormány leállította az új Nemzeti Színház építkezését, ami az Erzsébet téren lett volna, és amelynek kinevezett igazgatója volt, nem szólalt meg közéleti kérdésekben.

Most megtörte a csendet.

Erről így fogalmazott:
Jövőre Kosztolányi-estet tervezek. Ő azt mondja valahol, hogy az elefántcsonttorony még mindig emberibb és tisztább hely, mint egy pártiroda. A ’80-as évek elején, amikor már volt egy Kosztolányi-estem, Keres Emil, az akkori igazgató arra kért, hogy ezt a mondatot hagyjam ki. Ám Kosztolányi úgy folytatja, hogy

az elefántcsonttoronyból néha lesétál, hogy sebeket kapjon.

Hát én most lejöttem.

Bálint azt látja, hogy a társadalom „úgy harminc éve undorítóan megosztott”, de reményt is megfogalmazott: „Talán visszajutunk Európához, óvatosan mondom ezt a szót, talán lesznek itt fehérek közt európaiak. Talán nem lesz ilyen undorítóan alpári a hang, amit használunk. Talán győz a normalitás, talán egyszer csak észhez térnek az emberek.” – nyilatkozta a Népszavának a színművész.

[kapcsolodo]/radnotit-szavalt-balint-andras-magyar-peter-szinpadan/[kapcsolodo]