Balog Zoltán még nem is volt hivatalosan tanácsadó, amikor a kegyelmet javasolta Novák Katalinnak

2 hónap ezelőtt 17

[sz]Maier Vilmos, fotó: Facebook/Novák Katalin[sz]

Elképzelhető, hogy még nem is létezett Novák Katalin tanácsadó testülete, amikor Balog Zoltán a később a köztárssági elnök bukásához vezető kegyelemet javasolta, írja a Lakmusz. A tényellenőrző portál szerint a testület létezéséről először 2023. május 10-én értesülhetett a nyilvánosság, a köztársasági elnök Facebook-posztjából, ami nem zárja ki, hogy korábban is létezett, ám kevésbé valószínű.

A bejegyzésben Novák Katalin úgy fogalmazott, hogy „Hivatalba lépésem első évfordulóján – elnöki tanácsadókkal”. A testület friss megalakulására utalhat, hogy a csoportkép posztolása után több tanácsadó is nyilatkozott a sajtónak, és közülük mindannyian kizárólag a jövőre utalva beszéltek a munkájáról, senki sem említette, hogy már korábban kezdték volna a tanácsadást.

„Mindenki más területről érkezik, másban rendelkezik tapasztalattal, másról rendelkezik ismeretanyaggal. A jövőben rendszeresen fogunk találkozni” – mondta Tomán Szabina a nlc.hu-nak. Még ennél is pontosabban fogalmazott Altorjai Anita, Áder János volt sajtófőnöke a HVG-nek:

„Kaptam egy szép levelet, amiben felkért a köztársasági elnök, hogy legyek a tanácsadója. Nagyon megtisztelő volt május 9-én, pontosan egy évvel azután, hogy sajtófőnökként eljöttem a Sándor-palotából, tanácsadóként visszatérni” – hozzátette: a testület kéthavonta fog ülésezni.

Ez csak azért különös, mert K. Endre kegyelmi kérvényét a felesége adta be 2022 júliusában, míg a kegyelmi határozatot 2023. április 27-én hozták meg, vagyis jóval Novák csapatának megalakulása előtt. A portál megjegyzi: a nyilvános adatokból nem látszik, hogy még a tanácsadó testület hivatalos megalakulása előtt Balog Zoltán milyen minőségben adott tanácsot a köztársasági elnöknek.

A Direkt36 korábban arról írt, hogy „több, a Novák–Balog-kapcsolatot ismerő forrás szerint a református püspöknek a formális pozícióját messze meghaladó befolyása volt Novák Katalin döntéseire”. A Direkt36 egyik, jó kormányzati kapcsolatokkal bíró ellenzéki forrása szerint Novák környezetéből már régóta arra panaszkodtak, hogy „Balog bejárt a Sándor-palotába intézkedni”, és „mindenben kavart”.

A Lakmusz levélben kérdezte a Sándor-palotát arról, hogy Balog milyen minőségében vett részt a kegyelmi döntésben, de egyelőre nem kaptak választ.

[kapcsolodo]telex-kiadtak-a-kilovesi-engedelyt-balog-zoltanra/[kapcsolodo]