Banális hiba miatt sérült meg 50 utas a Boeingen, ami Sydneyből Aucklandbe tartott

1 hónap ezelőtt 11

Egy légiutas-kísérő véletlenül megnyomott egy kapcsolót a pilótaülésen, amivel kisebb lavinát indított el.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy legalább ötvenen megsérültek egy meghibásodott repülőn, ami Sydneyből Aucklandbe tartott, helyi idő szerint hétfő délután. A Boeing 787-9 Dreamliner a chilei-brazil Latam Airlines flottájába tartozott, és Aucklandből Santiago de Chilébe kellett volna továbbrepülnie.

Most kiderült, hogy mi okozta a műszaki hibát és a vele járó balesetet: az egyik légiutas-kísérő véletlenül megnyomott egy kapcsolót a pilótaülésen, ami a pilótát odatolta a vezérlőpanelhez. Ettől a szarvkormány is előre nyomódott, a gépet hirtelen lefelé kényszerítve, írja a BBC.

A manőver miatt az utasok gyakorlatilag felcsapódtak a mennyezetre. Sokan fejsérüléseket szenvedtek, és beszámolók szerint néhány tetőpanel is eltört. Egy ember súlyosan megsérült a mentőszolgálat tájékoztatása szerint.

A Boeing az eset után azt közölte az ilyen típusú gépeket használó légitársaságokkal, hogy a pilótáknak ellenőrizniük kell az üléseiket, és javasolták a kapcsolók ellenőrzését is.

A balesetet még mindig vizsgálják, amiben a Latam Airlines is partner, és biztosították a hatóságokat az együttműködésükről.