Bekeményít az EU a környezeti bűncselekményeknél: jön a hosszú börtönbüntetés és a vállalatvezetők felelősségre vonása

2 hónap ezelőtt 8

Az Európai Parlament szigorúbb büntetéseket fogadott el az olyan környezeti bűncselekményekre vonatkozóan, mint például az illegális faanyag-kereskedelem. Akár 10 évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható, valamint az ilyen jellegű vállalati visszaélések esetében a vállalati vezetők is felelősségre vonhatók lesznek.

Jön a tavaszi üzleti fenntarthatósági találkozónk, a Sustainable Tech konferencia április 24-én. Részletek a linken.

A jogszabály az EU mind a 27 tagállamára vonatkozik, és olyan bűncselekményekre irányul, mint például a vízkészletek illegális kiaknázása, az EU vegyi anyagokra vonatkozó jogszabályainak súlyos megsértése, hajók okozta szennyezés, és ökoszisztémák pusztítása erdőtüzek vagy levegő, víz és talaj széles körű szennyezése következtében.

Antonius Manders parlamenti előadó szerint "Itt az ideje, hogy EU-szinten harcoljunk a határokon átnyúló bűncselekmények ellen, összehangolt és elrettentő szankciókkal, hogy megelőzzük az új környezeti bűncselekményeket. A megállapodás értelmében a szennyezők fizetni fognak." Manders elmondása szerint az új jogszabály - amely frissíti a 2008-as EU irányelvet - lehetővé teszi a vállalatok vezető beosztású képviselőinek felelősségre vonását a szennyezésért, valamint magát a vállalkozást is.

Az egyének és vállalati képviselők által elkövetett környezeti bűncselekmények esetén akár nyolc évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható attól függően, hogy a kár milyen tartós, súlyos vagy visszafordítható. Az ember halálát okozó cselekmények esetén akár 10 évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható. Az elkövetőket kötelezik majd a károsult környezet helyreállításának segítésére és kártérítés fizetésére.

A vállalatok esetében a bírságok elérhetik az éves világszintű forgalom 5%-át vagy alternatív megoldásként akár 40 millió eurót is.

A tagállamoknak két év áll rendelkezésükre, hogy beillesszék a szabályokat nemzeti jogrendszereikbe.

Az új irányelvet 499 igen szavazattal, 100 nem szavazattal és 23 tartózkodás mellett fogadták el, és érvénybe lép az EU Hivatalos Lapjának közzététele után.

Címlapkép forrása: Getty Images