Bekérették a magyar nagykövetet a brazil elnök bujkálása miatt

1 hónap ezelőtt 10

Brazília külügyminisztériuma beidézte a magyar nagykövetet, hogy magyarázatot adjon arra, miért töltött két éjszakát Jair Bolsonaro korábbi államfő a februárban Magyarország brazil nagykövetségén bujkálva.

Mint megírtuk, New York Times birtokába jutott biztonsági felvételek azt mutatják, hogy február elején – négy nappal azután, hogy Bolsonaro két segítőjét letartóztatták a brazil kormány megdöntésére irányuló szervezkedés gyanújával – a politikus a nagykövetségen keresett menedéket.

A The New York Times szerint Bolsonaro Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel való barátságát igyekszik kihasználni, hogy megpróbálja elkerülni a brazil igazságszolgáltatást – írja a The Guardian.

Maga Bolsonaro is megerősítette, hogy a nagykövetségen tartózkodott. 

Nem tagadom, hogy a nagykövetségen voltam. A világ néhány vezetője a baráti körömhöz tartozik. Aggódnak

– mondta hétfőn a róla szóló cikk megjelenése után Jair Bolsonaro a Metropoles brazil lapnak.

A volt elnök ügyvédei közleményükben azt állították, hogy Bolsanaro azért járt a nagykövetségen, „hogy felvegye a kapcsolatot egy baráti ország hatóságaival”. A különböző találgatásokat és spekulációkat – mint a The New York Times-é – „kitalációnak” és „álhíreknek” nevezték, amelyeknek semmi közük a tények valóságához”.

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM