Belarusz elnöke belengette, hogy megtámadhatják a NATO-t - Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szerdai hírösszefoglalója

1 hónap ezelőtt 14

Alekszandr Lukasenka, Belarusz önjelölt elnöke megvitatta a Suwalki-folyosó, a Belarusz és az oroszországi Kalinyingrádi terület között fekvő litván és lengyel terület elleni esetleges támadást.

A Lukasenka és az Északnyugati Operatív Parancsnokság parancsnoka, Alekszandr Naumenko közötti beszélgetés töredékét a „Pool One” belorusz kormánypárti Telegram-csatorna tette közzé.

A videón a belorusz diktátor – aki mindig egy fehér spiccet tart a kezében – a katonaságtól a Suwalki-folyosó szélességéről kérdezi, amiről „ők (valószínűleg Litvániára gondolva - a szerk.) mindig beszélnek”.

Hiába viselkednek így. Most szembe kell szállnotok a balti köztársaságokkal… És Lengyelország egy részét is el fogjátok foglalni

– mondta Lukasenka, miután megtudta a folyosó szélességét (egyenes vonalban 42 kilométer).

Belarusz önjelölt elnöke ezután megkérdezi a katonai parancsnokot, hogy „a csapataival” meg tudja-e tartani ezt a területet. Naumenko biztosítja őt, hogy „minden akciót megterveztek, a harckészültség kérdéseit kidolgozzák, a személyzetet kiképzik”.

Mint ismeretes, az Oroszországi Föderáció fő része és az exklávéja közötti „földszorost” – a Suwalki-folyosót – nagyon valószínű támadási helyszínnek tartják egy esetleges háború esetén Oroszország és a keleti NATO-tagok között.

2023 októberében Pavel Muraveika, a Belarusz Biztonsági Tanács első titkárhelyettese már azt javasolta, hogy „üssenek egy folyosót” az Orosz Föderáció kalinyingrádi régiójába, ami felháborodást váltott ki Litvániából – írta meg az Ukrajinszka Pravda.