Bélbaktériumokon is fut a Doom

2 hónap ezelőtt 36

A legendás lövöldözős játék immár a biotechnológia területére is betette lábát.

A Doom egy klasszikus számítógépes játék, tavaly múlt harminc éves. Vele született meg, hogy nem kétdimenziós vízvezeték szerelőként látjuk a világot, hanem úgy, ahogy reggel felkelünk, első személy nézetben. A játékoknál máig ez a meghatározó perspektíva és ez így marad, a nézőpont csak a virtuális valósággal válhat személyesebbé.

Ettől nem független, de külön leágazás a Doom történetében, a hardverekben elmélyülő kifinomult kockák mozgalma, hogy megpróbálják a játékot mindenen futtatni. A teljesség igénye nélkül sikerült Doomot futtatni bankautomatán, számológépen, csokoládén, legókockán, vagy terhességi teszten és nem futtatni társasjátékként vagy karton bábjátékként. A digitálnéprajzi jelenségről többet az ennek szentelt honlapon lehet megtudni.

Minden újabb megoldás túltesz az elődein, de az MIT műszaki egyetem biotechnológiai PhD hallgatója, Lauren Ramlan saját szakterületén olyan mérföldkövet tett le, amit kevesen tudnak utolérni: az emberi tápcsatornában lakó Escherichia coli baktétriumokból épített a Doomot megjelenítő kijelzőt.

Gyorsuló világunk

A munka egyik kiindulópontja az 1997 óta ingyenesen letölthető Doom forráskód. A másik egy különleges kijelző, amelyben világító diódák szerepét fluoreszkáló baktériumok töltik be. A 32x48 pixellé rendezett különleges E.colik képesek ki és bekapcsolni a testükből áradó fényt – a többi már csak egy kis programozás és biokémia.

A bacikijelző 70 perc alatt jelenít meg teljes fényerővel egy képet, ami összesen 8 óra és 20 perc alatt sötétedik el. Igazat adunk annak, aki szerint ez kissé lassú képfrissítési ráta. Az eredeti Doom másodpercenként 35 képkockát produkált, az E.colik kicsit szaggatósan, napi 2-3 képkockát nyújtanak, azt is monokrómban. Ramlan számításai szerint mintegy 599 esztendő alatt lehetne így végigjátszani a játékot.

Már csak pár generációra vagyunk az emberi tervezés igazi csúcsától, amikor a Doom és az élet eggyé válik

– vélekedett a szakember. Ha tűzgolyókat hajigáló marsidémonokról és repkedő lángoló koponyákra gondolt, akkor el kell ismernünk, hogy ezek megvalósítása már tényleg itt van a küszöbön.

(Popular Science)

Index könyvek

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM