Belehalt a szépségébe, de róla nevezték a világ egyik legfinomabb desszertjét

6 hónap ezelőtt 40

Nellie Melba (1861-1931) ausztrál operaénekesnőnek köszönhetjük a világ egyik legfinomabb desszertjét. Ez a kijelentés így nem teljesen pontos, a Pêches Melba desszert ugyanis Auguste Escoffier (1864-1935) találmánya, de tény, ha nincs ez a gyönyörű hangú szoprán énekes, és nincs ez a zseni francia szakács, akkor ez a remek desszert sem volna. 

Vagyis volna, csak lehet, nem Nellie Melbáról nevezték volna el. 

A körülmények kedvező alakulásának köszönhetően Nellie Melba éppen akkor igézte meg  hangjával a nyugati világot, amikor Auguste Escoffier megalkotta desszertremekművét, és Melba tiszteletére elnevezte Pêches Melbának. Van ebben minden finomság, de főleg őszibarack, málna és vaníliafagylat. 

Édes élet, szépséges halál

Ennek a történetnek azonban van két különleges része is. Az egyik az, hogy Auguste Escoffier eredetileg nem is készült szakácsnak. Szobrász szeretett volna lenni. A gasztronómia nagy szerencséje, hogy nem lett az. Ez csakis annak köszönhető, hogy nagybátyja kötelező jelleggel beállította dolgozni éttermének konyhájára. És, ahogyan azt a mesékből már ismerjük,

Auguste Escoffier az, aki mindent leírt, mindent rendszerezett, könyvbe illesztett – és mindez ma már közkincs. 

Másrészt Nellie Melba hangjával olyannyira elvarázsolta a világot, hogy az idő múlásával szeretett volna ő maga is örökké szépnek látszani. Halálát is ez okozta. Az egyik szépészeti beavatkozás, arcműtét után vérmérgezést kapott, amibe 69 éves korában belehalt.  

Pierre gasztroesztéta. Az adásban elhangzottak nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját. Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő beszélgetést. Várjuk az ön véleményét is.

Aki lemaradt volna a legutóbbi Pierre-podcastról, amelyben mást is kóstolgat, ide kattintva meghallgathatja.