Bemondták a Citi elemzői, mennyi bitcoint kell tartani

1 hónap ezelőtt 9

Az elmúlt időszakban számos szakértő kereste a hagyományos 60/40-es befektetési portfólió alternatíváit, amely 60 százalék részvényből és 40 százalék kötvényből áll. Egy új javaslat szerint ideális megoldás lehet

az 55 százalék részvény, 40 százalék kötvény és 5 százalék bitcoin kombinációja.

Ezt a modellt Alex Saunders és David Glass, a Citigroup globális makro és eszközallokáció területén dolgozó szakemberei vetették fel egy elemzésükben.

Saunders és Glass hangsúlyozza, hogy bár nem támogatják kifejezetten a kriptovalutákat, mivel ezeknek nincs alapvető értékük, mégis erős érveket találnak az ilyen típusú allokáció mellett. Prezentációjukban kiemelték, hogy egy amerikai alapú 60/40-es portfólió átlagos éves hozama jelentős mértékben javulhat: az elmúlt évtizedben tapasztalt 6,95 százalékról 9,3 százalékra növekedhet, ha a részvénykosár 5 százalékát bitcoinba fektetik. Eközben a maximális esés mértéke szinte változatlan maradna. A globális portfólió esetében még látványosabb a javulás: az éves hozamok 3,92 százalékról 6,45 százalékra ugranának.

Forrás: Citigroup

Az elemzők szerint a kriptoallokációnak különösen az első években voltak jelentős előnyei mind hozamokban, mind pedig a Sharpe-ráta tekintetében, amely a kockázattal súlyozott hozam népszerű mutatója. Az elemzésük azt mutatja, hogy még a bitcoin-futures 2018-as bevezetése után is optimális lehetett egy akár 12 százalékos allokáció bizonyos volatilitási preferenciák mellett.

A jövőbeli kilátásokkal kapcsolatban Saunders és Glass úgy vélik, hogy egy 5 százalékos bitcoin allokációnak csak akkor van értelme, ha a jövőbeli hozamok elérhetik az évi 12-16 százalék közötti tartományt. Ezek magasabb várakozások mint amit más hagyományos eszközosztályok esetében várnak - például a Vanguard amerikai részvényekre vonatkozóan csak 3,7-5,7 százalék, míg kötvényekre 3,9-4,9 százalék közötti éves hozamot prognosztizál.

A bitcoin idén eddig már 67,7 százalékot emelkedett.

Címlapkép forrása: Shutterstock