Bemutatta nyelvi modelljét az OpenAI európai versenytársa

2 hónap ezelőtt 19

Még nincs egy éves a Mistral AI cég, de termékük második a GPT-4 mögött.

Mistral Large néven bemutatta nyelvi modelljét a párizsi székhelyű Mistral AI. Az OpenAI és Anthropic versenytársa a ChatGPT-hez hasonló csevegőrobotot is bemutatott Le Chat néven.

Az európai mesterséges intelligencia startupot 2023 májusában alapították, és eddig nem annyira termékei miatt volt ismert, mint inkább arról, hogy döbbenetes mennyiségű befektetői pénzt vonzott. A Mistral AI összesen mintegy félmilliárd dollárt kapott európai alapoktól és az amerikai Andreessen Horowitztól, hogy beszálljon a mesterséges intelligenciába, és a Google DeepMind, valamint a Meta felől érkező szakemberek jelentették a garanciát, hogy ez sikerül is. A cég vezetői közölték, a világ legtőkehetékonyabb vállalkozásává kívánnak válni. A Mistral AI piaci értéke jelenleg mintegy kétmilliárd dollár.

A Mistral üzleti gyakorlata az OpenAI-ét követi: aki a programozási felületüket használja 8 dollárt fizet egymillió input tokenért és 24 dollárt egymillió output tokenért. A tokenek a nyelvi modell által kezelt szódarabkák, amelyek első látásra leginkább szótagoknak tűnnek, annyi különbséggel, hogy a mesterséges intelligencia nem ismeri és nem követi a szótagolási szabályokat – inkább kiszámolja, melyik betűcsoport következik legnagyobb eséllyel a másik után.

A Mistral Large 20 százalékkal olcsóbb, mint az OpenAI-féle GPT-4 Turbo. Teljesítményét tekintve bonyolult bármit állítani, de különböző teljesítménymérő teszteken a pillanatnyi mezőnyt vizsgálva

legtöbbször második a GPT-4 mögött.

A cég új termékeivel együtt azt is bejelentette, hogy partnerséget kötöttek a Microsofttal, így az Azure felhőszolgáltatás ügyfelei kényelmesen is használhatják a Mistral API-jait. Aki kiváncsi a chat.mistral.ai címen próbálhatja a ki a jelenleg béta Le Chatet.

(TechCrunch)

Index könyvek

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM