Betétdíj, palackgyűjtés: tényleg megéri az új "mindenért fizetős" üvegvisszaváltó rendszer?

3 hónap ezelőtt 15

2024 januártól hivatalosan is életbe lépett az új kötelező üvegvisszaváltó rendszer (DRS). A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem partnerségében egy kutatásra kerül sor, melynek célja az előzetes várakozások feltárása a rendelettel kapcsolatban. A bevezetés hátterében az a felismerés áll, hogy a megnövekedett hulladék mennyiség jelentős környezetterhelést okoz. Ennek következtében a döntéshozók egy olyan rendszert kívánnak kiépíteni, amely elősegíti a körforgásos gazdasági modell elterjedését, és a nem megújuló anyagok zárt körben keringenek.

Az EU előírása szerint 2029-ig a PET palackok 90%-át vissza kell gyűjteni és újra kell hasznosítani, ami indokolja a DRS bevezetését.

A tej és tejalapú italok és papírcsomagolású gyümölcsleveken kívül minden olyan palackra vonatkozik az előírás, amely űrtartalma 0,1 és 3 liter közötti, csomagolásuk műanyagból, fémből vagy üvegből készült, fogyasztásra kész italtermékek vagy koncentrátumok.  A betétdíj összege többségében 50 forint, de "többutas" csomagolásoknál, mint például boros vagy szörpös üvegek, a gyártó határozza meg az összeget. Az új rendszer hatással van minden érintett félre, ideértve a kereskedőket, gyártókat és a DRS-operátorokat is. 

A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közös kutatásában a lakosság társadalmi hozzáállását kívánja felmérni az átállás kapcsán. A kérdőív önkéntes, anonim és mentes mindenféle gazdasági vagy politikai szándéktól.

A kutatás eredményeiről folyamatosan beszámolnak majd a Pénzcentrum cikkei. Előre is köszönjük, hogy válaszaival segíti a kutatást! 

Címlapkép forrása: Getty Images