Betiltaná Biden a kínai elektromos autók importját

2 hét ezelőtt 15

Joe Biden amerikai elnök arra szólított fel, hogy tiltsák be a kínai gyártmányú elektromos autók behozatalát az Egyesült Államokba. Sherrod Brown szenátor, a szenátus bankbizottságának elnöke hangsúlyozta, hogy ezek az autók fenyegetést jelentenek az amerikai autóiparra, éppen ezért meredek vámok bevezetését javasolta ellenük.

A Fehér Ház februárban jelentette be a BBC szerint, hogy vizsgálatot indítanak annak megállapítására, hogy a kínai autók jelentenek-e nemzetbiztonsági kockázatot. Biden elnök kiemelte, hogy nem engedi meg Kína piaci dominanciáját az elektromos járművek terén. A Fehér Ház szerint a kínai gyártmányú autók technológiája adatvédelmi és biztonsági aggályokat vet fel.

Kína jelenleg a világ legnagyobb autógyártója és jelentős exportőre. Azonban az Egyesült Államokban kevés kínai autó található az utakon, részben a magas vámok miatt.

Janet Yellen pénzügyminiszter figyelmeztette Pekinget, hogy az Egyesült Államok nem fog elfogadni egy újabb "kínai sokkot", mint ami a 2000-es évek elején volt tapasztalható, amikor kínai importtermékek árasztották el Amerikát. Kína pénzügyminiszter-helyettese, Liao Min aggodalmát fejezte ki az amerikai korlátozások miatt.

Az amerikai légitársaságok is arra kérték a Biden-kormányt, hogy ne engedélyezzenek új járatokat Kína és az USA között. Szerintük Kína versenyellenes politikája hátrányosan érinti őket.

A kereskedelmi feszültség 2018 óta áll fenn a két ország között. Az akkor hivatalban lévő Trump-kormányzat jelentős vámokat vetett ki kínai árukra, amire Peking hasonló intézkedésekkel válaszolt. Joe Biden elnök nagyrészt fenntartotta ezeket a vámokat.

Az elmúlt évben az Egyesült Államokból Kínába irányuló export enyhén csökkent, míg az Egyesült Államok által Kínából importált áruk értéke jelentősen visszaesett.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Al Drago